Nowa przestrzeń do prowadzenia warsztatów kulinarnych oraz ogród społeczny przy Centrum Aktywności Lokalnej w Łęczu - to główne efekty działań konsorcjum „Łęcznik”, które powstały w ramach projektu „Żywność największą potrzebą człowieka”. Inicjatywa wzmacnia system żywienia i integrację mieszkańców gminy Tolkmicko.
„Smaki” Spółdzielnia Socjalna stworzyła w Bartągu nową przestrzeń gastronomiczną oraz uruchomiła lodówkę społeczną. Działanie było możliwe dzięki projektowi „Żywność największą potrzebą człowieka”, realizowanego przez Bank Żywności w Olsztynie.
Fundacja Bank Żywności w Olsztynie zakupiła wyposażenie do całorocznego kontenera do uprawy hydroponicznej oraz uruchomiła ogród społeczny przy ul. Stawigudzkiej.
W Elblągu działa konsorcjum „Warmińskie Szlaki Kulinarne”, które dostarcza paczki żywnościowe potrzebującym rodzinom oraz rozwija ogród społeczny przy Banku Żywności. To część projektu „Żywność największą potrzebą człowieka”.
W Orzyszu powstaje punkt gastronomiczny serwujący tanie posiłki, a w Piszu działa już ogród społeczny dostępny dla mieszkańców. To główne efekty konsorcjum „Wspólna Kuchnia”, stworzonego w projekcie „Żywność największą potrzebą człowieka”.