Reprezentantki Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego (UWM) zdobyły dwa medale na 23. Międzynarodowym Konkursie Sensorycznym Oceny Produktów Mleczarskich, który odbył się w La Roche Sur Foron, we Francji. To kolejne osiągnięcie olsztyńskich studentek w tym prestiżowym konkursie.
Szczegóły Konkursu
W konkursie, który odbył się 16 maja, wzięło udział 17 trzyosobowych zespołów, czyli łącznie 51 reprezentantów z takich krajów jak: Holandia, Francja, Rumunia, Hiszpania, Włochy i Polska. UWM reprezentowały dwa zespoły z Wydziału Nauki o Żywności, w skład których wchodziły: Julia Piątek, Klaudia Brzuzy, Klaudia Wiaterek, Oliwia Lutrzykowska, Elisaveta Moshnina, Agnieszka Michalska. Medalistkami zostały Elisaveta Moshnina, która zdobyła 2. miejsce w ocenie sera Reblachon, oraz Klaudia Wiaterek, która zdobyła 3. miejsce w ocenie mleka.
Droga do sukcesu
Wszystkie reprezentantki ukończyły studia inżynierskie na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka ze specjalnością w technologii mleczarskiej, co niewątpliwie przyczyniło się do ich sukcesu. Aktualnie kontynuują swoją edukację na studiach magisterskich na tym samym kierunku.
Rozgrywki konkursowe
Konkurs polegał na ocenie mleka, masła i trzech typów serów: Emmental, Tomme De Savoie i Reblochon. Kryteria oceny były zróżnicowane i zależne od typu produktu. Mleko oceniano pod kątem smaku, masło zaś pod kątem topliwości. Ocena serów była najbardziej złożona i obejmowała kryteria wizualne, zapachowe, dotyczące tekstury, a na końcu ocenę smakową.
Tradycja sukcesów
Studenci UWM uczestniczą w konkursach sensorycznych od 2015 roku. W 2017 roku konkurs odbył się na naszym rodzimym terenie, w Kortowie. Od tamtego czasu nasi studenci zawsze przywożą medale. W 2019 roku również we Francji, nasze zespoły zdobyły najwięcej medali, triumfując zarówno w klasyfikacji indywidualnej, jak i zespołowej.
źródło: UWM