2 C
Olsztyn
poniedziałek, 25 listopada, 2024
reklama

Dwa medale dla studentek UWM na prestiżowym konkursie mleczarskim

OlsztynDwa medale dla studentek UWM na prestiżowym konkursie mleczarskim

Reprezentantki Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego (UWM) zdobyły dwa medale na 23. Międzynarodowym Konkursie Sensorycznym Oceny Produktów Mleczarskich, który odbył się w La Roche Sur Foron, we Francji. To kolejne osiągnięcie olsztyńskich studentek w tym prestiżowym konkursie.

Szczegóły Konkursu

W konkursie, który odbył się 16 maja, wzięło udział 17 trzyosobowych zespołów, czyli łącznie 51 reprezentantów z takich krajów jak: Holandia, Francja, Rumunia, Hiszpania, Włochy i Polska. UWM reprezentowały dwa zespoły z Wydziału Nauki o Żywności, w skład których wchodziły: Julia Piątek, Klaudia Brzuzy, Klaudia Wiaterek, Oliwia Lutrzykowska, Elisaveta Moshnina, Agnieszka Michalska. Medalistkami zostały Elisaveta Moshnina, która zdobyła 2. miejsce w ocenie sera Reblachon, oraz Klaudia Wiaterek, która zdobyła 3. miejsce w ocenie mleka.

Droga do sukcesu

Wszystkie reprezentantki ukończyły studia inżynierskie na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka ze specjalnością w technologii mleczarskiej, co niewątpliwie przyczyniło się do ich sukcesu. Aktualnie kontynuują swoją edukację na studiach magisterskich na tym samym kierunku.

Rozgrywki konkursowe

Konkurs polegał na ocenie mleka, masła i trzech typów serów: Emmental, Tomme De Savoie i Reblochon. Kryteria oceny były zróżnicowane i zależne od typu produktu. Mleko oceniano pod kątem smaku, masło zaś pod kątem topliwości. Ocena serów była najbardziej złożona i obejmowała kryteria wizualne, zapachowe, dotyczące tekstury, a na końcu ocenę smakową.

Tradycja sukcesów

Studenci UWM uczestniczą w konkursach sensorycznych od 2015 roku. W 2017 roku konkurs odbył się na naszym rodzimym terenie, w Kortowie. Od tamtego czasu nasi studenci zawsze przywożą medale. W 2019 roku również we Francji, nasze zespoły zdobyły najwięcej medali, triumfując zarówno w klasyfikacji indywidualnej, jak i zespołowej.

źródło: UWM

Zapisz się do naszego newslettera

Wysyłamy tylko najważniejsze wiadomości

0 komentarzy
Najlepsze
Najnowsze Najstarsze
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Polecane