0
5.1 C
Olsztyn
sobota, 13 grudnia, 2025
reklama

Nowe serwisy na TKO: Sport | Nekrologi

Dwa medale dla studentek UWM na prestiżowym konkursie mleczarskim

OlsztynDwa medale dla studentek UWM na prestiżowym konkursie mleczarskim

Reprezentantki Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego (UWM) zdobyły dwa medale na 23. Międzynarodowym Konkursie Sensorycznym Oceny Produktów Mleczarskich, który odbył się w La Roche Sur Foron, we Francji. To kolejne osiągnięcie olsztyńskich studentek w tym prestiżowym konkursie.

reklama

Szczegóły Konkursu

W konkursie, który odbył się 16 maja, wzięło udział 17 trzyosobowych zespołów, czyli łącznie 51 reprezentantów z takich krajów jak: Holandia, Francja, Rumunia, Hiszpania, Włochy i Polska. UWM reprezentowały dwa zespoły z Wydziału Nauki o Żywności, w skład których wchodziły: Julia Piątek, Klaudia Brzuzy, Klaudia Wiaterek, Oliwia Lutrzykowska, Elisaveta Moshnina, Agnieszka Michalska. Medalistkami zostały Elisaveta Moshnina, która zdobyła 2. miejsce w ocenie sera Reblachon, oraz Klaudia Wiaterek, która zdobyła 3. miejsce w ocenie mleka.

Droga do sukcesu

Wszystkie reprezentantki ukończyły studia inżynierskie na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka ze specjalnością w technologii mleczarskiej, co niewątpliwie przyczyniło się do ich sukcesu. Aktualnie kontynuują swoją edukację na studiach magisterskich na tym samym kierunku.

reklama

Rozgrywki konkursowe

Konkurs polegał na ocenie mleka, masła i trzech typów serów: Emmental, Tomme De Savoie i Reblochon. Kryteria oceny były zróżnicowane i zależne od typu produktu. Mleko oceniano pod kątem smaku, masło zaś pod kątem topliwości. Ocena serów była najbardziej złożona i obejmowała kryteria wizualne, zapachowe, dotyczące tekstury, a na końcu ocenę smakową.

Tradycja sukcesów

Studenci UWM uczestniczą w konkursach sensorycznych od 2015 roku. W 2017 roku konkurs odbył się na naszym rodzimym terenie, w Kortowie. Od tamtego czasu nasi studenci zawsze przywożą medale. W 2019 roku również we Francji, nasze zespoły zdobyły najwięcej medali, triumfując zarówno w klasyfikacji indywidualnej, jak i zespołowej.

źródło: UWM

Przeczytaj także

Zapisz się do naszego newslettera

Wysyłamy tylko najważniejsze wiadomości

reklama
Włącz powiadomienia e-mail
Wyślij maila o
0 komentarzy
Najlepsze
Najnowsze Najstarsze
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze

Jak przygotować gabinet stomatologiczny do codziennej pracy? Niezbędne materiały i akcesoria

Właściwe przygotowanie gabinetu stomatologicznego gwarantuje bezpieczeństwo i efektywność pracy.

Horyzonty Przyszłości: Prognoza Dominacji Technologii i Filamentów w Świecie Druku 3D

Technologia druku 3D dynamicznie przekształca się w pełnoprawny sektor przemysłowy i konsumencki.

Czym są opakowania typu display?

Displaye łączą funkcję ochronną z prezentacyjną.

Metody testowania wytrzymałości i odporności ubrań roboczych

Profesjonalna odzież robocza przechodzi szereg testów, aby zapewnić bezpieczeństwo i trwałość.

Okulary przeciwsłoneczne w górach – jak chronić oczy na dużej wysokości?

Silne nasłonecznienie, odbicie promieni słonecznych od śniegu i zwiększone promieniowanie UV stwarzają ryzyko uszkodzeń oczu.

Indywidualny projekt domu – od pomysłu do realizacji

Indywidualny projekt domu to spersonalizowany proces tworzenia przestrzeni mieszkalnej, dopasowany do konkretnych potrzeb.

Sprawy rozwodowe a wywiad gospodarczy w biznesie

Wywiad gospodarczy pozwala uporządkować fakty, zweryfikować informacje i przygotować dowody

Świąteczne zakupy w Intermarché Olsztyn. Zabawki, dekoracje, słodycze i gotowe specjały na świąteczny stół

Przedświąteczne zakupy w jednym miejscu. Intermarché Olsztyn z ofertą świąteczną.

Najczęstsze błędy przy zabezpieczaniu ładunku i jak ich unikać?

Nieprawidłowe zabezpieczenie ładunku generuje straty finansowe i obniża zadowolenie klientów.

Pomysły na prezenty, które trafią w serce każdego pasjonata rolnictwa

Świat rolnictwa oferuje zaskakująco wiele praktycznych i inspirujących propozycji.
reklama
reklama