16.6 C
Olsztyn
wtorek, 17 czerwca, 2025
reklama

Rozciąganie sera mozzarella. Studenci UWM pobili rekord!

OlsztynRozciąganie sera mozzarella. Studenci UWM pobili rekord!
Google News Obserwuj nas w Google

Na zajęciach z technologii serów i preparatów wysokobiałkowych studenci pobili rekord w rozciąganiu sera mozzarella. Postawili oni wysoko poprzeczkę dla kolejnych grup i z dumą patrzyliśmy na ich osiągnięcia.

reklama

Chr. Hansen i Uniwersytet Warmińsko-Mazurski – partnerstwo na rzecz rozwoju naukowego

Zajęcia odbyły się na Katedrze Mleczarstwa i Zarządzania Jakością na Wydziale Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, gdzie studenci mieli okazję poznać proces wytwarzania różnych typów sera oraz preparatów wysokobiałkowych.

reklama

Chr. Hansen jest globalną firmą biotechnologiczną. Zajmuje się ona opracowywaniem i produkcją naturalnych rozwiązań dla branży spożywczej, farmaceutycznej jak również rolnictwa.

Dzięki współpracy z Chr. Hansen, mieli oni dostęp do najnowszych technologii w produkcji serów i preparatów wysokobiałkowych. Wykładowcy z Katedry Mleczarstwa oraz przedstawiciele Chr. Hansen zapewnili nie tylko wiedzę teoretyczną, ale również praktyczną, co pozwoliło nam na zdobycie cennych umiejętności i doświadczeń.

Odkrywanie procesu wytwarzania serów i preparatów wysokobiałkowych na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim

W trakcie zajęć studenci mieli okazję spróbować różnych smaków sera, m.in. mozzarelli, cheddara czy sera pleśniowego. Dowiedzieli się również, jakie parametry muszą być spełnione, aby ser był wysokiej jakości i miał odpowiednie właściwości sensoryczne.

Jednym z najbardziej emocjonujących momentów zajęć było właśnie rozciąganie sera mozzarella. Studenci, wykorzystując swoje umiejętności i wiedzę, potrafili osiągnąć długości niespotykane dotychczas na zajęciach. Ich sukces został nagrodzony gromkimi brawami i pochwałami.

Dzięki takim zajęciom mają oni okazję zrozumieć, jak wiele pracy i zaangażowania jest potrzebne, aby wytwarzać wysokiej jakości produkty spożywcze. Warto zwrócić uwagę na to, jakie technologie są stosowane w produkcji żywności oraz jakie kryteria jakościowe muszą być spełnione, aby produkt był bezpieczny dla konsumenta.

Zajęcia z technologii serów i preparatów wysokobiałkowych na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie to doskonała okazja dla studentów, aby zdobyć praktyczną wiedzę i umiejętności w produkcji żywności. Dzięki współpracy z Chr. Hansen, możliwy jest dostęp do najnowszych technologii i można się uczyć od najlepszych w tej dziedzinie.

Gratulujemy studentom osiągnięcia w rozciąganiu sera mozzarella i życzymy im dalszych sukcesów na drodze do zdobycia cennych umiejętności i doświadczeń w produkcji żywności wysokiej jakości.

źródło: UWM

Zostaw opinię pod artykułem

Zapisz się do naszego newslettera

Wysyłamy tylko najważniejsze wiadomości

reklama

4 KOMENTARZY

Włącz powiadomienia e-mail
Wyślij maila o
4 komentarzy
Najlepsze
Najnowsze Najstarsze
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze

Jak dobrać prądownicę do różnych typów pożarów i systemów zasilania

Skuteczność akcji gaśniczej w dużej mierze zależy od właściwego doboru sprzętu.

Czyszczenie laserowe metalu – nowoczesna metoda obróbki powierzchni

Technologia laserowa zrewolucjonizowała wiele gałęzi przemysłu, w tym procesy czyszczenia metali.

Kompleksowe usługi doradcy podatkowego – co warto wiedzieć?

Kim jest doradca podatkowy i dlaczego warto korzystać z jego usług?

Umowa dożywocia a zachowek

Zachowek nierzadko prowadzi do napięć pomiędzy spadkobiercami a osobami obdarowanymi jeszcze za życia spadkodawcy.

Koszty i oszczędności związane z wynajmem toalet przenośnych na działkę i budowę

Planując organizację sanitariatów na działce rekreacyjnej lub placu budowy, warto rozważyć wynajem toalet przenośnych.

Sztućce — elegancja i funkcjonalność na Twoim stole

Właściwie dobrane sztućce potrafią odmienić aranżację stołu i uwydatnić wyjątkowy charakter posiłku.

Jak długo ważna jest e-recepta?

Chcesz mieć pewność, że zdążysz zrealizować swoją e‑receptę? Koniecznie przeczytaj ten artykuł.

Praca zdalna w księgowości: za i przeciw

Dlaczego księgowy jest zainteresowany pracą zdalną?

Przewodnik po Toruniu – Odkryj Toruń na nowo

Toruń to średniowieczna perła Polski, wpisana na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO.
reklama
reklama