Zamiast gości – pustki i straty. Tak wyglądała rzeczywistość właścicielki „Bistro Mateczka” z Wójtowa pod Olsztynem, zanim do lokalu zawitała Magda Gessler. Po telewizyjnej metamorfozie restauracja zmieniła się nie do poznania – zarówno pod względem wystroju, jak i smaku.
Krytyczne wejście i… zaproszenie do domu
W odcinku „Kuchennych Rewolucji”, który wyemitowano 1 maja, Magda Gessler odwiedziła restaurację w Wójtowie w gminie Barczewo. Lokal mieści się przy ul. Jaśminowej 1. Prowadzi go 42-letnia Estera. Na początku wszystko zapowiadało się dobrze. Niestety, po wakacjach zaczęło brakować klientów. W bistro zrobiło się pusto. Estera musiała ograniczyć liczbę pracowników. Została tylko rodzina – pomaga jej mąż, mama i bratowa.
Znana restauratorka nie kryła rozczarowania stanem lokalu. „Horror. Wygląda to jak sierociniec z lat 30.” – oceniła. Po spróbowaniu kilku dań – między innymi flaków i karkówki – poprosiła właścicielkę, by ta zaprosiła ją do swojego domu. Chciała zobaczyć, jak gotuje w warunkach domowych. Jej zdaniem to był sposób, by lepiej zrozumieć prawdziwe możliwości kucharki.
Choć dania nie były perfekcyjne, kucharka pokazała potencjał i smak. To wystarczyło, by rozpocząć rewolucję.
Nowa nazwa, nowa karta, nowe życie
Restauracja przeszła całkowitą metamorfozę – od wystroju po nazwę. Bistro Mateczka zostało przemianowane na „Polną na Jaśminowej”. Wnętrze nabrało kolorów i światła, a nowe menu skupiło się na kuchni regionalnej i sezonowej. Wśród dań znalazły się m.in. śledź po mazursku, kotlet cielęcy, afrykański sum, krem z wiosennych warzyw.
Podczas kolacji próbnej goście chwalili smaki, a Estera otrzymała wiele ciepłych słów. Po miesiącu od rewolucji Magda Gessler powróciła do lokalu i nie miała wątpliwości – zmiana się udała. Klienci również dopisują – jak mówią właściciele, telefon nie przestaje dzwonić, a bez rezerwacji trudno o stolik.
W „Polnej na Jaśminowej” można obecnie spróbować dań w przedziale cenowym od 25 do 65 zł. Pozycje menu łączą klasyczną kuchnię polską z lokalnymi akcentami – od flaków po rybną zupę, chłodnik i schabowego.
Magda Gessler w Olsztynie
Magda Gessler nie po raz pierwszy pojawiła się w Olsztynie i okolicznych miejscowościach. W przeszłości przeprowadzała już kulinarne rewolucje w kilku olsztyńskich restauracjach. Jedną z nich był lokal w hotelu „Pirat”, który po metamorfozie zyskał nową nazwę – „Nie Lada Ryba”. Znana restauratorka odwiedziła także miejsce o nazwie „Pod Żaglami” oraz pizzerię „Calabria” na osiedlu Generałów. Ten ostatni lokal niestety już nie istnieje.
źródło: „Kuchenne rewolucje” TVN
