10 C
Olsztyn
piątek, 4 października, 2024
reklama

Sieć „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury” powiększa się

OlsztynSieć „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury” powiększa się

Marszałek województwa Marcin Kuchciński wraz z wicemarszałkiem Sylwią Jaskulską 26 marca 2024 roku wręczyli nowym podmiotom certyfikaty członkostwa Sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury”. Założona 24 kwietnia 2023 roku przez zarząd województwa organizacja koncentruje się na promocji regionalnej żywności oraz oznaczaniu produktów i potraw charakterystycznych dla obszaru Warmii i Mazur.

reklama

Sieć „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury” ma na celu promowanie zdrowej, naturalnej i tradycyjnej żywności wytwarzanej w regionie. Za sprawą bogatej oferty kulinarnego dziedzictwa dąży również do rozwoju krótkich łańcuchów dostaw, wzmacniania lokalnej i regionalnej tożsamości oraz podnoszenia atrakcyjności turystycznej. Dodatkowo wspiera konkurencyjność mikro, małych i średnich przedsiębiorstw działających w branży spożywczej.

Nowi członkowie Sieci w kategorii producenci i przetwórcy

– Dariusz Tubis Gospodarstwo Rybackie Gady z miejscowości Gady,
– Gospodarstwo Rybackie sp. z o.o. z Ełku,
– Gospodarstwo Pasieczne Mostkowo z Nowego Kawkowa,
– Pasieka Pszczele Włości Sabina i Grzegorz Bratosiewicz ze Starego Kawkowa,
– Piekarnia Delicja z Pieniężna,
– FHU „Gościniec” Mirosław Gworek z Głodowa,
– Pasieka „Na wzgórzach Dylewskich” – Truszczyński z Lubawy,
– Młyn Produkcyjno-Handlowy „Młyn w Rynku” z Grodziczna.

reklama

W kategorii edukacja do Sieci dołączył Polski Związek Łowiecki Zarząd Okręgowy w Olsztynie, a w gastronomii – Firma Gastronomiczna Krys-Stan s.c. z Olsztyna.

– Cieszę się, że dołączyli Państwo do nas, że nasze grono się powiększa – powiedział marszałek Marcin Kuchciński. – Niektórzy uważają, że coś takiego jak turystyka kulinarna nie istnieje. My uważamy, że jest przeciwnie. Produkcja zdrowej i regionalnej żywności opartej na sprawdzonych lokalnych surowcach oraz jej dobra promocja to duża szansa dla lokalnych firm i dla całego regionu.

Członkostwo w sieci

Obecnie Sieć liczy już 41 członków. Certyfikat członkostwa w Sieci, który jest ważny przez 2 lata, upoważnia do korzystania z loga „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury”, oznaczania nim produktów oraz potraw, jak również prezentacji informacji na stronie internetowej Sieci i na jej profilach w mediach społecznościowych. Członkowie mogą brać również udział w targach, szkoleniach, festiwalach i konferencjach organizowanych przez samorząd województwa. Członkostwo w sieci jest bezpłatne.

reklama

źródło: Urząd Marszałkowski, fot: Urząd Marszałkowski

reklama

Zapisz się do naszego newslettera

Wysyłamy tylko najważniejsze wiadomości

reklama
0 komentarzy
Najlepsze
Najnowsze Najstarsze
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Polecane