0
6.2 C
Olsztyn
sobota, 6 grudnia, 2025
reklama

Nowe serwisy na TKO: Sport | Nekrologi

Nowa marka „Dziedzictwo kulinarne Warmia Mazury” promuje regionalne smaki i tradycje kulinarne

WiadomościNowa marka „Dziedzictwo kulinarne Warmia Mazury” promuje regionalne smaki i tradycje kulinarne

Przedstawiciele 31 lokalnych firm z Warmii i Mazur zostało wyróżnionych certyfikatami nowej Sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury”. Uroczystość wręczenia wyróżnień odbyła się w ramach konferencji „Żywność wysokiej jakości na Warmii i Mazurach – dobre praktyki, oczekiwania i wyzwania”.

reklama

Podczas dwudniowego wydarzenia promowano nową markę, która ma za zadanie propagować naturalną, tradycyjną i regionalną żywność, a także rozwijać krótkie łańcuchy dostaw. W ten sposób władze województwa zamierzają podkreślić tożsamość lokalną oraz wzmocnić atrakcyjność turystyczną regionu, wspierając jednocześnie konkurencyjność mikroprzedsiębiorstw, małych i średnich firm. W ramach Sieci zaplanowano szereg działań mających na celu ochronę dziedzictwa lokalnego, wymianę wiedzy i doświadczeń pomiędzy uczestnikami, promocję oraz wsparcie rozwoju Sieci.

Wydarzenie to stanowiło okazję do wręczenia wyróżnień podmiotom z kategorii: sprzedaż, gastronomia, produkcja i przetwórstwo oraz edukacja. Wśród wyróżnionych znalazły się m.in. Konfitura – kawiarnia i cukiernia z Olsztynka, Smażalnia Pluski, Browar Kormoran, Zakład Produkcyjno-Handlowy „Mark” z Giżycka. Certyfikaty pierwszym członkom nowej Sieci wręczyła Sylwia Jaskulska, wicemarszałek województwa.

reklama

Władze województwa mają nadzieję, że „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury” stanie się rozpoznawalną marką wpływającą na zwiększenie zainteresowania konsumentów wysokiej jakości naturalną żywnością oraz przyczyniającą się do upowszechniania wiedzy na temat tradycji kulinarnych regionu.

Pod koniec ubiegłego roku samorząd województwa zdecydował się o nieprzedłużaniu licencji na używanie dotychczasowego znaku Dziedzictwa Kulinarnego przez samorząd województwa. Zamiast tego skupiono się na stworzeniu nowej marki.

źródło: Urząd Marszałkowski

Przeczytaj także

Zapisz się do naszego newslettera

Wysyłamy tylko najważniejsze wiadomości

reklama
Włącz powiadomienia e-mail
Wyślij maila o
0 komentarzy
Najlepsze
Najnowsze Najstarsze
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze

Na co zwrócić uwagę, wybierając producenta pelletu?

Wybór odpowiedniego pelletu ma duże znaczenie dla efektywności ogrzewania.

Dyskrecja i wygoda. Czy włosy tape on (metoda kanapkowa) to najlepsze rozwiązanie dla cienkich pasm?

Posiadaczki cienkich i delikatnych włosów często marzą o gęstej fryzurze, ale jednocześnie obawiają się zabiegów przedłużania.

Co zabrać na masaż tajski w Warszawie?

Oto wszystko, co warto wiedzieć przed wizytą.

Jak wybrać agencję SEO, aby współpraca przyniosła realny wzrost widoczności?

Działania będą skuteczne, jeśli zostaną odpowiednio dopasowane.

Co ile motogodzin wymieniać olej w ciągniku?

Olej starzeje się w zależności od intensywności pracy silnika.

Jakie buty wybrać na zimę?

Na co zwrócić uwagę wybierając zimowe obuwie?

Hale namiotowe w rolnictwie – o czym pamiętać podczas budowy hali na pasze, płody rolne i nawozy?

Hale namiotowe to jedno z rozwiązań, które zyskuje na popularności w rolnictwie.

Prezent dla ojca, zięcia, teścia i brata – najlepsze upominki dla mężczyzn są na wyciągnięcie ręki!

Wybór prezentu dla mężczyzny potrafi być ogromnym wyzwaniem! W przeciwieństwie do kobiet mężczyźni rzadziej dzielą się informacją na temat swoich potrzeb, czy marzeń.

Odkryj na święta sklep Zakątek Zdrowia. Warsztaty, prezenty i ekologiczne nowości

W grudniu Zakątek Zdrowia przygotował dla klientów prawdziwy pakiet świątecznych atrakcji i inspiracji zakupowych.

Najbardziej luksusowe delikatesy w Olsztynie? Sklep z produktami premium z całego świata

Limitowane oliwy, sery za 200 zł i babeczki Dolce & Gabbana. Nowy butik spożywczy na Jarotach zachwyca jakością i rzemieślniczym asortymentem
reklama
reklama