Przedstawiciele 31 lokalnych firm z Warmii i Mazur zostało wyróżnionych certyfikatami nowej Sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury”. Uroczystość wręczenia wyróżnień odbyła się w ramach konferencji „Żywność wysokiej jakości na Warmii i Mazurach – dobre praktyki, oczekiwania i wyzwania”.
Podczas dwudniowego wydarzenia promowano nową markę, która ma za zadanie propagować naturalną, tradycyjną i regionalną żywność, a także rozwijać krótkie łańcuchy dostaw. W ten sposób władze województwa zamierzają podkreślić tożsamość lokalną oraz wzmocnić atrakcyjność turystyczną regionu, wspierając jednocześnie konkurencyjność mikroprzedsiębiorstw, małych i średnich firm. W ramach Sieci zaplanowano szereg działań mających na celu ochronę dziedzictwa lokalnego, wymianę wiedzy i doświadczeń pomiędzy uczestnikami, promocję oraz wsparcie rozwoju Sieci.
Wydarzenie to stanowiło okazję do wręczenia wyróżnień podmiotom z kategorii: sprzedaż, gastronomia, produkcja i przetwórstwo oraz edukacja. Wśród wyróżnionych znalazły się m.in. Konfitura – kawiarnia i cukiernia z Olsztynka, Smażalnia Pluski, Browar Kormoran, Zakład Produkcyjno-Handlowy „Mark” z Giżycka. Certyfikaty pierwszym członkom nowej Sieci wręczyła Sylwia Jaskulska, wicemarszałek województwa.
Władze województwa mają nadzieję, że „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury” stanie się rozpoznawalną marką wpływającą na zwiększenie zainteresowania konsumentów wysokiej jakości naturalną żywnością oraz przyczyniającą się do upowszechniania wiedzy na temat tradycji kulinarnych regionu.
Pod koniec ubiegłego roku samorząd województwa zdecydował się o nieprzedłużaniu licencji na używanie dotychczasowego znaku Dziedzictwa Kulinarnego przez samorząd województwa. Zamiast tego skupiono się na stworzeniu nowej marki.
źródło: Urząd Marszałkowski