Pięć kolejnych firm z Warmińsko-mazurskiego znalazło się w sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle” – poinformował we wtorek Urząd Marszałkowski w Olsztynie. Do produkcji żywności firmy te używają naturalnych, lokalnych produktów.
Decyzją zarządu województwa warmińsko-mazurskiego do sieci kulinarnej dołączyły: Mleczarnia Rzemieślnicza „Roguska Struga”, PPH Polbet – Zajazd Wiejski Elżbieta Mieczkowska, Gospodarstwo Rolne Monika Płecha, Rolniczy Handel Detaliczny „Swojska Baba” i Wytwórnia Miodów Pitnych w Nidzicy „Almes” Sp. z o.o.
Wszystkie te podmioty produkując żywność używają naturalnych, lokalnych produktów i często korzystają z tradycyjnych przepisów.
W przesłanym komunikacie Urząd Marszałkowski w Olsztynie poinformował, że decyzja o poszerzeniu sieci o kolejne pięć podmiotów zapadła na korespondencyjnym posiedzeniu zespołu opiniodawczo-doradczego ds. Sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”.
„Działania sieci kulinarnej z jednej strony stanowią element ochrony dziedzictwa kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla, dzięki czemu rynek regionalny może oferować produkty o recepturach wypracowanych według zasady +od pola do stołu+, z drugiej – wpływają na wzrost potencjału gospodarczego regionu i konkurencyjności sektora usług turystycznych” – powiedział cytowany w komunikacie marszałek województwa Gustaw Marek Brzezin. Dodał, że przedsiębiorcy otrzymują natomiast wsparcie i zachętę do kontynuowania regionalnych i lokalnych tradycji kulinarnych.
Województwo warmińsko-mazurskie należy do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego od 2005 roku. To jedna z największych sieci w Europie i w Polsce, należy do niej 133 członków.