8.6 C
Olsztyn
czwartek, 19 grudnia, 2024
reklama

Jak zrobić zdrowe masło? Możesz spróbować w swoim domu

Lidzbark WarmińskiJak zrobić zdrowe masło? Możesz spróbować w swoim domu

W czasach, gdy coraz więcej osób stawia na zdrowe i świadome odżywianie, znane i cenione produkty zyskują swoje domowe odpowiedniki. Nie inaczej jest z masłem, którego tradycyjna, domowa wersja znów zyskuje na popularności. Jak je zrobić? Tłumaczy to, zdobywający coraz większą popularność w sieci, Pan Romuald znany jako Zaklinacz Byków.

Pan Romuald dzieli się swoją wiedzą

Pan Romuald to postać dobrze znana z wielu filmów ukazujących jego wiejskie życie. Dzieli się on z widzami swoją wiedzą na temat różnorodnych tematów – od oswajania byków, przez warsztat kowalski, aż po naprawę sprzętu rolniczego. W ostatnim odcinku popularny rolnik zabrał swoich widzów do serca każdego gospodarstwa – kuchni.

Śmietana i siła

Najważniejszym składnikiem w procesie tworzenia masła jest śmietana. Pan Romek korzysta z mleka pochodzącego od swoich krów — to właśnie je wykorzystuje do przygotowania swojskiego smarowidła.  

Śmietanę należy wlać do dużego słoika w ten sposób, aby nie zapełnić go w całości. Sekretem Pana Romka jest dodanie do niej szczypty soli. Następnie konieczne jest energiczne wstrząsanie naczyniem. Może to okazać się dosyć proste, ale to tylko pozory — wymaga to odpowiedniego chwycenia słoika i użycia właściwej siły.

Cierpliwość i wytrwałość

Gęstnienie śmietany po około 15 minutach intensywnego wstrząsania to dopiero początek procesu. Pan Romek podkreśla, że wstrząsanie powinno trwać, aż zawartość słoika zacznie wydawać charakterystyczny dźwięk, a wewnątrz zobaczymy grudki masła. W tym momencie masło należy odsączyć i uformować w maselnicy.

Smak i zdrowie

Zdaniem Pana Romualda domowe masło przewyższa komercyjne odpowiedniki nie tylko pod kątem jakości składników, ale także smaku. Wszystkie podniebienia, które miały okazję skosztować tego wiejskiego specjału, bez dwóch zdań zgodziły się, że to smak, którego nie da się porównać z żadnym innym.

Zapisz się do naszego newslettera

Wysyłamy tylko najważniejsze wiadomości

0 komentarzy
Najlepsze
Najnowsze Najstarsze
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Polecane