0
3.8 C
Olsztyn
piątek, 5 grudnia, 2025
reklama

Nowe serwisy na TKO: Sport | Nekrologi

Jak zrobić zdrowe masło? Możesz spróbować w swoim domu

Lidzbark WarmińskiJak zrobić zdrowe masło? Możesz spróbować w swoim domu

W czasach, gdy coraz więcej osób stawia na zdrowe i świadome odżywianie, znane i cenione produkty zyskują swoje domowe odpowiedniki. Nie inaczej jest z masłem, którego tradycyjna, domowa wersja znów zyskuje na popularności. Jak je zrobić? Tłumaczy to, zdobywający coraz większą popularność w sieci, Pan Romuald znany jako Zaklinacz Byków.

reklama

Pan Romuald dzieli się swoją wiedzą

Pan Romuald to postać dobrze znana z wielu filmów ukazujących jego wiejskie życie. Dzieli się on z widzami swoją wiedzą na temat różnorodnych tematów – od oswajania byków, przez warsztat kowalski, aż po naprawę sprzętu rolniczego. W ostatnim odcinku popularny rolnik zabrał swoich widzów do serca każdego gospodarstwa – kuchni.

Śmietana i siła

Najważniejszym składnikiem w procesie tworzenia masła jest śmietana. Pan Romek korzysta z mleka pochodzącego od swoich krów — to właśnie je wykorzystuje do przygotowania swojskiego smarowidła.  

reklama

Śmietanę należy wlać do dużego słoika w ten sposób, aby nie zapełnić go w całości. Sekretem Pana Romka jest dodanie do niej szczypty soli. Następnie konieczne jest energiczne wstrząsanie naczyniem. Może to okazać się dosyć proste, ale to tylko pozory — wymaga to odpowiedniego chwycenia słoika i użycia właściwej siły.

Cierpliwość i wytrwałość

Gęstnienie śmietany po około 15 minutach intensywnego wstrząsania to dopiero początek procesu. Pan Romek podkreśla, że wstrząsanie powinno trwać, aż zawartość słoika zacznie wydawać charakterystyczny dźwięk, a wewnątrz zobaczymy grudki masła. W tym momencie masło należy odsączyć i uformować w maselnicy.

Smak i zdrowie

Zdaniem Pana Romualda domowe masło przewyższa komercyjne odpowiedniki nie tylko pod kątem jakości składników, ale także smaku. Wszystkie podniebienia, które miały okazję skosztować tego wiejskiego specjału, bez dwóch zdań zgodziły się, że to smak, którego nie da się porównać z żadnym innym.

Przeczytaj także

Zapisz się do naszego newslettera

Wysyłamy tylko najważniejsze wiadomości

reklama
Włącz powiadomienia e-mail
Wyślij maila o
0 komentarzy
Najlepsze
Najnowsze Najstarsze
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze

Co zabrać na masaż tajski w Warszawie?

Oto wszystko, co warto wiedzieć przed wizytą.

Jak wybrać agencję SEO, aby współpraca przyniosła realny wzrost widoczności?

Działania będą skuteczne, jeśli zostaną odpowiednio dopasowane.

Co ile motogodzin wymieniać olej w ciągniku?

Olej starzeje się w zależności od intensywności pracy silnika.

Jakie buty wybrać na zimę?

Na co zwrócić uwagę wybierając zimowe obuwie?

Hale namiotowe w rolnictwie – o czym pamiętać podczas budowy hali na pasze, płody rolne i nawozy?

Hale namiotowe to jedno z rozwiązań, które zyskuje na popularności w rolnictwie.

Prezent dla ojca, zięcia, teścia i brata – najlepsze upominki dla mężczyzn są na wyciągnięcie ręki!

Wybór prezentu dla mężczyzny potrafi być ogromnym wyzwaniem! W przeciwieństwie do kobiet mężczyźni rzadziej dzielą się informacją na temat swoich potrzeb, czy marzeń.

Odkryj na święta sklep Zakątek Zdrowia. Warsztaty, prezenty i ekologiczne nowości

W grudniu Zakątek Zdrowia przygotował dla klientów prawdziwy pakiet świątecznych atrakcji i inspiracji zakupowych.

Najbardziej luksusowe delikatesy w Olsztynie? Sklep z produktami premium z całego świata

Limitowane oliwy, sery za 200 zł i babeczki Dolce & Gabbana. Nowy butik spożywczy na Jarotach zachwyca jakością i rzemieślniczym asortymentem

Jakich tkanin unikać przy zwierzętach w domu?

Tkaniny wrażliwe na pazury i sierść.
reklama
reklama