fbpx
reklama

Poinformuj nas: alarm@tko.pl

sobota, 24 października, 2020

Poinformuj nas: [email protected]

reklama

Warte uwagi

Jak urządzić spiżarnię?

Materiał zewnętrzny Jak urządzić spiżarnię?

Żywność musi być przechowywana w odpowiednich warunkach. Zapasy żywności nie mogą być przechowywane w wysokiej temperaturze, gdyż szybko ulegną zepsuciu. Przetwory i inne zapasy żywności takie, jak świeże warzywa i owoce, mąkę, kaszę, cukier, przyprawy itp. najlepiej przechowywać w spiżarni.

Chłodne miejsce

Spiżarnię można urządzić w piwnicy, w garażu, a nawet w domu. Urządzenie spiżarni nie jest trudnym przedsięwzięciem. Optymalna temperatura do przechowywania zapasów to 10-15 stopni Celsjusza. Spiżarnię należy więc urządzić w chłodnym pomieszczeniu. W przypadku domu powinna to być jego północna część. Do przechowywanych produktów nie mogą docierać promienie słoneczne. Trzeba też wybrać miejsce z dala od źródła ciepła – kaloryfera, pieca, grzejnika.

Meble odporne na wilgoć

W spiżarni może szybko zapanować bałagan. Aby do tego nie dopuścić, należy postarać się o odpowiednie meble. Niezbędnym elementem wyposażenia spiżarni są regały kupione np. w sklepie e-regaly.pl lub wieszane na ścianach półki. W przypadku regałów dobrze jest wybrać modele z możliwością przymocowania do ściany, aby zminimalizować ryzyko przewrócenia się mebli.

W utrzymaniu porządku mogą pomóc wiklinowe kosze, drewniane skrzynki, zamykane pudełka, pojemniki, słoje, puszki. Szklane lub wykonane z tworzyw sztucznych pojemniki to sposób na przechowywanie produktów sypkich. Produkty będą zabezpieczone przed przypadkowym wysypaniem, przed przypadkowym zanieczyszczeniem i przed wilgocią.

Istotne jest, by wszystkie półki, regały i sprzęty w spiżarni były odporne na wilgoć i by można było je wyczyścić. Ściany i podłoga też powinny być odporne na wilgoć i łatwe w utrzymaniu czystości.

Trzeba też pamiętać, że zbyt duże nagromadzenie wilgoci w spiżarni może doprowadzić do zawilgocenia żywności i jednocześnie do rozwoju grzybów i bakterii. Dlatego trzeba zadbać o dobrą wentylację pomieszczenia.

Jak rozmieścić produkty w spiżarni?

Na dole należy umieścić produkty cięższe, wymagające przechowywania w najniższej temperaturze – warzywa, owoce, kiszonki w kamionkowych garnkach, na wyższych pólkach można ustawić lżejsze słoiki, butelki, artykuły sypkie, konserwy. Wysoko można zawiesić haczyki na warkocze czosnku, papryki, na zioła. Słoiki, butelki, pojemniki warto podpisać, aby wiedzieć, co gdzie się znajduje.

Co pewien czas, np. raz na tydzień lub raz na dwa tygodnie należy sprawdzać, czy zapasy się nie psują. Wszelkie produkty z oznakami zepsucia należy wyrzucić.

Przeczytaj także:

Podziel się opinią

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Każdy obywatel RP ma prawo do wyrażania swojego zdania w granicach określonych przez prawo – niedopuszczalne więc jest znieważanie, pomawianie, nawoływanie do popełnienia przestępstwa czy ogólnie rzecz określając „hejtowanie”. Publikując komentarz wyrażasz zgodę na regulamin serwisu. 

Warte uwagi

Aktualne konkursy internetowe – gdzie ich szukać?

Konkursy internetowe to rozrywka, której oddaje się wielu ludzi na całym świecie, zarówno tych młodych jak i starszych. Zachętą to takiej formy spędzania wolnego...

Tego jeszcze nie było. Klub i pub w Olsztynie z nocnymi miejscami wypoczynkowymi

Właściciel szuka sposobu, by radzić sobie w trudnych czasach pandemii. Pub V.S 20 i Hookah Club w Olsztynie zaimplementowali coś nietypowego do swojej oferty. Od...

Specjalistyczny Szpital Wojewódzki w Ciechanowie poszukuje lekarzy!

Specjalistyczny Szpital Wojewódzki w Ciechanowie ( woj. mazowieckie ) Poszukuje: Lekarzy do pełnienia dyżurów lub na pełny etat do O/Obserwacyjno-Zakaźnego, Oddziału Wewnętrznego z Pododdziałem Pulmonologicznym, Szpitalnego...

Przeczytaj także: