0
3 C
Olsztyn
piątek, 5 grudnia, 2025
reklama

Nowe serwisy na TKO: Sport | Nekrologi

Szpital Dziecięcy w Olsztynie zrewolucjonizował Kuchnię Szpitalną

WiadomościSzpital Dziecięcy w Olsztynie zrewolucjonizował Kuchnię Szpitalną

Urozmaicone, wartościowe i smaczne posiłki, przygotowywane na miejscu z produktów najwyższej jakości – to atuty nowej kuchni, która od 30 maja br. działa w Wojewódzkim Specjalistycznym Szpitalu Dziecięcym w Olsztynie. Dietetycy stworzyli ponad 500 autorskich receptur na zdrowe i pyszne potrawy, które szybko znikają z talerzy dzieci. – Dbamy o to, by żywienie było jednym z elementów leczenia w naszym szpitalu – podkreśla dr inż. Anna Hinburg, kierownik Działu Żywienia w Szpitalu Dziecięcym w Olsztynie.

reklama

Dzieci jedzą chętniej, więcej i czekają na ulubione potrawy. Co trafia teraz na talerze pacjentów?
– Prawdziwe masło, najlepszej jakości mięso, wędliny i parówki. Produkty sezonowe i tylko świeże, nie bazujemy na mrożonkach – podkreśla Kamil Siemiątkowski, kierownik Kuchni Szpitalnej. – Obecnie są to np. pomidory, ogórki, rzodkiewka, papryka, roszponka. Teraz królują truskawki, a w sierpniu będą śliwki. Mamy własny obierak do warzyw, więc wszystkie warzywa zachowują swoje wartości odżywcze i smak. Do kanapek dodajemy kiełki. Do potraw nie dosypujemy gotowych przypraw z glutaminanem sodu. Przyprawiamy je solą, pieprzem i ziołami.

Na śniadanie dzieci dostają nie tylko kanapki, ale też jajecznicę, omlety, naleśniki, racuchy, leniwe pierogi. Serwujemy im też często ciepłe kolacje, np. różne zapiekanki, pankejki, domową pizzę.
– Wprowadziliśmy do jadłospisu koktajle owocowe na jogurcie lub maślance – dodaje dietetyk mgr Monika Szostek. – Robimy samodzielnie pasty na kanapki, np. z twarogu i pieczonego buraka albo z makreli i ogórka kiszonego. Dzieci dostają kakao naturalne, nie napój kakaowy. Używamy tylko mleko pełnotłuste. Samodzielnie pieczemy różne ciasta, mufinki i ciasteczka. Wprowadziliśmy też owsiankę zapiekaną z owocami w formie batona. Herbatę i kompot pacjent może wybrać albo w wersji słodzonej, albo bez cukru.

reklama

Dr inż. Anna Hinburg dodaje, że śniadania to często taki mini szwedzki stół, bo dzieci otrzymują na talerzu np. wędlinę i ser, a do tego różne warzywa, by mogły sobie wybrać, jeśli czegoś nie lubią.
– Serwujemy pacjentom smaczne, domowe posiłki, z uwzględnieniem wszystkich 21 diet obowiązujących w szpitalu, m. in. podstawowej, cukrzycowej, ubogoenergetycznej, łatwostrawnej z ograniczeniem tłuszczów – podkreśla dr inż. Anna Hinburg. – Opracowaliśmy menu, kierując się tym, by było dla dzieci smaczne, urozmaicone, a także miało odpowiednią kaloryczność i skład. Bardzo dużą uwagę zwróciliśmy na diety płynne i sondy, z uwzględnieniem produktów najwyższej jakości, jak masło orzechowe, mleko w proszku, orzechy, migdały. Prowadzimy też kuchnię mleczną dla niemowląt. A wszystko zgodnie z zachowaniem wszystkich procedur jakości HACCP.

Za nową Szpitalną Kuchnię odpowiada trzyosobowy zespół pracowników szpitala: dietetycy – dr inż. Anna Hinburg, kierownik Działu Żywienia i mgr Monika Szostek oraz nowy pracownik – Kamil Siemiątkowski, kierownik Kuchni Szpitalnej, absolwent studiów ekonomicznych, z dużym doświadczeniem w zarządzaniu w gastronomii. Jeszcze w czerwcu Szpitalna Kuchnia planuje wprowadzić możliwość sprzedaży obiadów dla rodziców pacjentów i personelu szpitala.

Więcej: Kuchenka mikrofalowa – 4 sposoby użycia

Zobacz też: Bateria kuchenna SinkQuality – jak wybrać odpowiednią?

Przeczytaj także

Zapisz się do naszego newslettera

Wysyłamy tylko najważniejsze wiadomości

reklama
Włącz powiadomienia e-mail
Wyślij maila o
2 komentarzy
Najlepsze
Najnowsze Najstarsze
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze

Co zabrać na masaż tajski w Warszawie?

Oto wszystko, co warto wiedzieć przed wizytą.

Jak wybrać agencję SEO, aby współpraca przyniosła realny wzrost widoczności?

Działania będą skuteczne, jeśli zostaną odpowiednio dopasowane.

Co ile motogodzin wymieniać olej w ciągniku?

Olej starzeje się w zależności od intensywności pracy silnika.

Jakie buty wybrać na zimę?

Na co zwrócić uwagę wybierając zimowe obuwie?

Hale namiotowe w rolnictwie – o czym pamiętać podczas budowy hali na pasze, płody rolne i nawozy?

Hale namiotowe to jedno z rozwiązań, które zyskuje na popularności w rolnictwie.

Prezent dla ojca, zięcia, teścia i brata – najlepsze upominki dla mężczyzn są na wyciągnięcie ręki!

Wybór prezentu dla mężczyzny potrafi być ogromnym wyzwaniem! W przeciwieństwie do kobiet mężczyźni rzadziej dzielą się informacją na temat swoich potrzeb, czy marzeń.

Odkryj na święta sklep Zakątek Zdrowia. Warsztaty, prezenty i ekologiczne nowości

W grudniu Zakątek Zdrowia przygotował dla klientów prawdziwy pakiet świątecznych atrakcji i inspiracji zakupowych.

Najbardziej luksusowe delikatesy w Olsztynie? Sklep z produktami premium z całego świata

Limitowane oliwy, sery za 200 zł i babeczki Dolce & Gabbana. Nowy butik spożywczy na Jarotach zachwyca jakością i rzemieślniczym asortymentem

Jakich tkanin unikać przy zwierzętach w domu?

Tkaniny wrażliwe na pazury i sierść.
reklama
reklama