0
3.8 C
Olsztyn
piątek, 5 grudnia, 2025
reklama

Nowe serwisy na TKO: Sport | Nekrologi

Dzyndzałki, plińce i pasztet ze śledzia – warmińska kuchnia w nowym wydaniu

OlsztynDzyndzałki, plińce i pasztet ze śledzia - warmińska kuchnia w nowym wydaniu

Książka „Kuchnie Świętej Warmii”, będąca biesiadnikiem kulinarnym Powiatu Olsztyńskiego, zaprasza do kulinarnej podróży przez ten malowniczy region Warmii. Dzięki niej każdy czytelnik może poczuć bogactwo historii i tradycji na swym talerzu, poznając nie tylko smaki, ale i miejsca, które je ukształtowały.

reklama

Smak tradycji

Warmia jest regionem, którego historia kulinarna jest odbiciem jego wielokulturowości. W tradycyjnej kuchni Warmii mieszają się wpływy starodawnych Prusów, rycerzy zakonu krzyżackiego, osadników z Mazowsza, Niemców, Menonitów z Niderlandów oraz Litwinów, Rusinów i Ukraińców. Ta mieszanka kultur znalazła swoje odzwierciedlenie w regionalnych przepisach, które bazowały głównie na lokalnych, łatwo dostępnych składnikach. Geografia Warmii sprzyjała rozwojowi dań opartych na rybach i dziczyźnie, a wpływ kuchni elit oraz przyjęcie chrześcijaństwa wprowadziły nowe kulinarne tradycje.

Kulinarne rarytasy Warmii

Dziś Warmia jest prawdziwym rajem dla miłośników dobrej kuchni, zachwycając bogactwem smaków. Odwiedzający ten region mogą delektować się tradycyjnymi przysmakami, takimi jak dzyndzałki z kaszą gryczaną i skwarkami, karmuszka, farszynki oraz plińce z pomoćką. Wśród lokalnych specjałów wyróżnia się również szmurkul, będący duszoną kapustą z grzybami, często serwowaną jako dodatek do mięs lub samodzielne danie wegetariańskie.

reklama

Jednym z wyjątkowych dań, które wciąż cieszy się popularnością, jest pasztet ze śledzia. Danie to upodobał sobie biskup warmiński Ignacy Krasicki. Dziś jego smak został przypomniany dzięki staraniom uczniów Zespołu Szkół im. Krzysztofa Celestyna Mrongowiusza w Olsztynku oraz promocji Powiatu Olsztyńskiego.

Biesiadnik kulinarny

„Kuchnie Świętej Warmii” autorstwa Agaty Grzegorczyk-Wosiek i Wojciecha K. Szalkiewicza to nie tylko zbiór przepisów, ale i opowieści, które towarzyszą każdemu posiłkowi. Książka stanowi kolejny tom serii „Biblioteczka Świętej Warmii”, ukazując różnorodne aspekty regionu. Pasztet ze śledzia, którego receptura znajduje się w książce, najlepiej smakuje po schłodzeniu, podawany z żurawinową konfiturą i sosem tatarskim.

Premiera „Kuchni Świętej Warmii” odbyła się podczas Warmińskiej Biesiady Kulinarnej zorganizowanej przez Powiat Olsztyński i Stowarzyszenie Szlak Świętej Warmii. Uczestnicy mogli zanurzyć się w atmosferze zarówno tradycyjnych dań, jak i interesujących opowieści towarzyszących warmińskim specjałom. Wydarzenie wzbogacił występ zespołu Warmia Retro Band.

źródło: Powiat Olsztyński

 

Przeczytaj także

Zapisz się do naszego newslettera

Wysyłamy tylko najważniejsze wiadomości

reklama
Włącz powiadomienia e-mail
Wyślij maila o
1 Komentarz
Najlepsze
Najnowsze Najstarsze
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze

Co zabrać na masaż tajski w Warszawie?

Oto wszystko, co warto wiedzieć przed wizytą.

Jak wybrać agencję SEO, aby współpraca przyniosła realny wzrost widoczności?

Działania będą skuteczne, jeśli zostaną odpowiednio dopasowane.

Co ile motogodzin wymieniać olej w ciągniku?

Olej starzeje się w zależności od intensywności pracy silnika.

Jakie buty wybrać na zimę?

Na co zwrócić uwagę wybierając zimowe obuwie?

Hale namiotowe w rolnictwie – o czym pamiętać podczas budowy hali na pasze, płody rolne i nawozy?

Hale namiotowe to jedno z rozwiązań, które zyskuje na popularności w rolnictwie.

Prezent dla ojca, zięcia, teścia i brata – najlepsze upominki dla mężczyzn są na wyciągnięcie ręki!

Wybór prezentu dla mężczyzny potrafi być ogromnym wyzwaniem! W przeciwieństwie do kobiet mężczyźni rzadziej dzielą się informacją na temat swoich potrzeb, czy marzeń.

Odkryj na święta sklep Zakątek Zdrowia. Warsztaty, prezenty i ekologiczne nowości

W grudniu Zakątek Zdrowia przygotował dla klientów prawdziwy pakiet świątecznych atrakcji i inspiracji zakupowych.

Najbardziej luksusowe delikatesy w Olsztynie? Sklep z produktami premium z całego świata

Limitowane oliwy, sery za 200 zł i babeczki Dolce & Gabbana. Nowy butik spożywczy na Jarotach zachwyca jakością i rzemieślniczym asortymentem

Jakich tkanin unikać przy zwierzętach w domu?

Tkaniny wrażliwe na pazury i sierść.
reklama
reklama