Pierwszą edycję polskiej edycji programu kulinarnego „Hell’s Kitchen – Piekielna kuchnia” wygrał Łukasz Kawaller z Olsztyna.
Pierwszy odcinek programu został wyemitowany w Telewizji Polsat 8 kwietnia. Oparty na zagranicznym pierwowzorze, miał przyciągnąć najlepszych kucharzy, zarówno zawodowych, jak i zajmujących się gotowaniem amatorsko. Uczestnicy walczyli o główną nagrodę, bacznie obserwowani przez znanego kucharza i restauratora, Wojciecha Modesta Amaro. W czasie programu zawodnicy musieli wykazać się nie tylko nieprzeciętnymi zdolnościami gastronomicznymi, ale również umiejętnością pracy pod presją oraz przyjmowania, nierzadko ostrych i dobitnych, słów krytyki – określenie „piekielna kuchnia” nie wzięło się znikąd.
Po wielu zmaganiach, w finale, który odbył się 10 czerwca, wyłoniono najlepszego kucharza – Łukasza Kawallera – który otrzymał główną nagrodę, 100 tys. złotych i możliwość pracy w Atelier Amaro. W finale pokonał Katarzynę Rajkiewicz i Sylwię Biały.
24-letni Kawaller jest zawodowym kucharzem, który ukończył w Olszynie Technikum Gastronomiczne. Pracował jako kucharz w Hotelu Anders w Starych Jabłonkach i w Restauracji Metamorfoza w Gdańsku. Jest również laureatem Wojewódzkiego Konkursu o tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni”. W polskim „Hell’s Kitchen” brała również udział Paulina Sawicka, prywatnie narzeczona Łukasza.
Telewizja Polsat już zapowiedziała emisję drugiej edycji „Piekielnej kuchni”.
JC