Chcesz grillować na balkonie? Nie ma problemu, musisz tylko pamiętać o kilku bardzo ważnych zasadach. Jakich?
Możemy rozpalić grilla na balkonie, jeśli nie ma takiego zakazu, wprowadzonego przez administrację bądź zarządcę osiedla, oraz jeśli przestrzegamy przepisów przeciwpożarowych. Przed przystąpieniem do biesiadowania, należy dobrze ustawić grilla. Wybrać twarde i równe podłoże. Palenisko należy wyłożyć folią aluminiową, będzie lepiej trzymać ciepło i ułatwi nam sprzątanie. Do rozpalenia nie można używać łatwopalnych płynów, takich jak benzyna czy denaturat. Ogień należy rozniecić zapalarką lub specjalną, długą zapałką. Mięsa nie należy kłaść na żywym ogniu. Produkty do grillowania nie powinny być zbyt tłuste, najlepiej położyć je na aluminiowych tackach, tak aby tłuszcz nie skapywał do ognia. Nie dotykajmy smażonego mięsa, do odwracania używajmy widelca lub szczypców. Sprawdźmy dokładnie czy nasze wyroby nie są surowe, użyjmy w tym celu np. widelca, jeśli z mięsa wycieknie jasny, przezroczysty sos, mięso jest gotowe do jedzenia.
zym