Warmia nie tylko zachwyca krajobrazem i historią, ale też wyjątkowym smakiem. W ostatnich dniach potwierdziły to wyniki prestiżowego konkursu miodów pitnych Mead Madness Cup, którego tegoroczna edycja odbyła się podczas Europejskiej Konferencji Miodosytników w Krakowie. Warmińskie miody zdobyły tam aż kilka medali – i to w mocno obsadzonych kategoriach.
Nagrodzeni w konkursie
W rywalizacji wzięło udział łącznie 856 miodów z 32 krajów, z czego 357 to miody profesjonalne, a 499 – domowe. Wśród nich aż 21 miodosytni reprezentowało Polskę, a nasi producenci stanowili silną konkurencję – w kategorii domowej Polska zgłosiła 286 miodów, a w profesjonalnej 107 z 250 zgłoszeń.
W tej prestiżowej stawce wyróżniły się dwa podmioty z Warmii. Firma Mazurskie Miody Bogdan Piasecki z Tomaszkowa zdobyła złoty medal w kategorii „Inne napoje zawierające miód” za produkt „Sublimat Winny Mikołaja Kopernika”. Z kolei prawdziwą rewelacją okazała się Zuli Miodosytnia Warmińska z Kabikiejm Dolnych, która zdobyła dwa złote i dwa srebrne medale. Jury nagrodziło m.in. „Imago Komes” i „Bzika ze szlaku. Biały” oraz wyróżniło „Lupusa” i „Bzika Czarnego”.
Święta Warmia smakuje miodem i pasztetem
Sukcesy producentów miodów są wynikiem nie tylko ich umiejętności, ale i współpracy z Powiatem Olsztyńskim. Produkty te powstają w ramach Szlaku Świętej Warmii, który promuje lokalne smaki, kulturę i tradycję. Starosta olsztyński Andrzej Abako podkreślił: „Cieszę się, że mamy swój udział w tym sukcesie i gratuluję po raz kolejny ich producentom” (cyt. za Tygodnikiem Powiatowym).
Na tym jednak nie koniec regionalnych smaków. W ramach projektu „Warmia jest smaczna” promowany jest m.in. oryginalny „Warmiński pasztet ze śledzia”, a także ukazał się nowy przewodnik kulinarny – „Kuchnie Świętej Warmii”. Książka łączy przepisy z historią i opowieściami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie.
Warmia przypomina dziś, że tradycja i smak idą tu w parze – a miód pitny staje się jej wizytówką nie tylko w kraju, ale i za granicą.
źródło: Powiat Olsztyński
Cieszę się, że chińskie i ukraińskie miody tak dobrze smakują.