Wiele osób kojarzy zapewne, czym jest ślad węglowy. Pojęciem zbliżonym jest ślad wodny. Obydwa odnoszą się do dwóch różnych aspektów zrównoważonego rozwoju i oceny wpływu działalności człowieka na środowisko. Przeczytaj i dowiedz się, czym jest ślad wodny w rolnictwie i dlaczego jest to tak istotny parametr.
Co to jest ślad wodny i jakie są jego składowe?
Ślad wodny w rolnictwie odnosi się do ilości wody, która jest wykorzystywana w procesie produkcji żywności i innych rolniczych surowców. Obejmuje ona zarówno wodę zużytą bezpośrednio przez rośliny, jak i wodę wykorzystaną do produkcji nawozów, pasz i innych elementów związanych z rolnictwem. Szersze omówienie tematu dostępne jest tu: https://agronomist.pl/artykuly/slad-wodny-w-rolnictwie-czym-jest-i-jak-go-obliczyc.
Wyróżnia się trzy składowe śladu wodnego.
- Zielony ślad odnosi się do wody, która pochodzi z opadów atmosferycznych i jest wykorzystywana przez rośliny w procesie fotosyntezy.
- Niebieski ślad obejmuje wodę pochodzącą z zasobów powierzchniowych i gruntowych, pobieraną do nawadniania upraw. Wlicza się tu również wodę wykorzystywaną do produkcji nawozów i innych substancji rolniczych.
- Szary ślad odnosi się do wody zużywanej do rozcieńczania zanieczyszczeń, takich jak pestycydy i nawozy, stosowane w rolnictwie. Szary ślad wodny mierzy ilość wody potrzebnej do rozrzedzenia tych substancji w celu utrzymania akceptowalnych norm jakościowych dla środowiska.
Jak obliczyć ślad wodny?
Obliczenie śladu wodnego w rolnictwie może być dość skomplikowane i wymaga uwzględnienia różnych czynników, takich jak rodzaj uprawy, system nawadniania, ilość i rodzaj stosowanych nawozów i substancji chemicznych. Istnieje kilka metod i narzędzi do obliczania śladu wodnego. Przeczytasz o nich tu: https://agronomist.pl/artykuly/slad-wodny-w-rolnictwie-czym-jest-i-jak-go-obliczyc.
Obliczenie śladu wodnego w rolnictwie jest ważne, ponieważ pomaga rolnikom, producentom żywności i decydentom podejmować bardziej świadome decyzje w zakresie zarządzania zasobami wodnymi, optymalnego wykorzystania wody w produkcji żywności oraz identyfikowania obszarów, gdzie istnieje potrzeba wprowadzenia działań, mających na celu zrównoważone gospodarowanie wodą.