0
5.1 C
Olsztyn
sobota, 13 grudnia, 2025
reklama

Nowe serwisy na TKO: Sport | Nekrologi

Wegetariański lokal wprowadził… mięsne menu, bo ze sprzedaży wege nie może się utrzymać

OlsztynWegetariański lokal wprowadził… mięsne menu, bo ze sprzedaży wege nie może się...

Popularna wegańska i wegetariańska restauracja, będąca wizytówką olsztyńskiego Starego Miasta, dokonała rewolucji w swoim menu. Jak twierdzą jej właściciele, problemy finansowe zmusiły ich do podjęcia decyzji o wprowadzeniu dań mięsnych.

reklama

Restauracja zlokalizowana przy ulicy Prostej 10 w Olsztynie do niedawna funkcjonowała pod nazwą Green Way i wyróżniała się prostym, wegetariańskim i wegańskim menu. Teraz zmieniła nazwę i swoją ofertę. Idea bezmięsnych dań przegrała z pieniędzmi.

„Przez długi czas wahaliśmy się z podjęciem tej decyzji, ale po okresie pandemii zauważyliśmy znaczny spadek liczby gości oraz obrotów firmy. Koszty utrzymania pracowników, opłaty za prąd, gaz, wodę i inne wydatki znacznie wzrosły. Stanęliśmy przed dylematem: albo zamknąć lokal, albo wprowadzić pewne zmiany.” – napisali w mediach społecznościowych właściciele restauracji.

reklama

Jak zmianę oceniają klienci?

Zmiana profilu lokalu spotkała się z krytyką niektórych klientów. W restauracji spotkać można było wielu stałych gości, którzy są  po prostu zaskoczeni decyzją.

„Wiele restauracji funkcjonuje oferując jednocześnie menu wegańskie, wegetariańskie i mięsne, a żadna z nich nie spotyka się z hejtem.” – napisał w komunikacie Green.

Właściciele lokalu wskazali, że rozumieją, ze decyzja może być trudna do zaakceptowania, ale uważają, że jej podjęcie było koniecznością.

Inni klienci zmianę przyjęli z entuzjazmem. Polubili lokal, ale bywało, że przychodząc do restauracji z rodziną lub znajomymi jedzącymi mięso pojawiał się problem — goście nie mogli znaleźć w dawnym menu dań, które zadowoliłyby ich kubki smakowe.

Na pocieszenie klientów właściciele lokalu przekazali informację, że teraz funkcjonują dwie odrębne kuchnie – w jednej są przygotowywane dania mięsne, a w drugiej „wege”.

„Zjadły” ich koszty

Restauracja zmianę tłumaczy problemami finansowymi.  Zgodnie z relacją Green, należało podjąć decyzję, czy zmienić profil działalności, czy całkowicie zamknąć lokal. Od jakiegoś czasu spadała liczba klientów. Na trudną sytuację miały wpływ pandemia i wysoka inflacja. „Koszty utrzymania pracowników, opłaty za prąd, gaz, wodę i inne wydatki znacznie wzrosły. Stanęliśmy przed dylematem: albo zamknąć lokal, albo wprowadzić pewne zmiany.” – wyjaśnił w komunikacie Green.

Nie pomogło także wygaszenie ogólnopolskiej sieci Green Way, która została zlikwidowana około 5 lat temu. Od tamtej pory lokal funkcjonuje bez jakiegokolwiek wsparcia, na własny rachunek.

Green (Way) uderza się w pierś

Wydaje się, że restauracja nie spodziewała się takiego obrotu sprawy. Zamiarem właścicieli było jedynie utrzymanie działalności. Green podkreśla, że ta decyzja nie należała do prostych. Jak twierdzi restauracja, negatywne komentarze tylko utrudniają przetrwanie trudnego czasu.

Właściciele, mając na względzie fakt, że zmiana menu jest bardzo ważną informacją dla wegan i wegetarian, zdobyli się na przeprosiny: „Pragniemy przeprosić, że nie przekazaliśmy informacji o zmianach wcześniej. Wiemy, jak ważna jest ta informacja dla wegan i wegetarian. Będziemy się starać jak najlepiej oddzielić dania vege od mięsnych, abyście byli zadowoleni.”

Przeczytaj także

Zapisz się do naszego newslettera

Wysyłamy tylko najważniejsze wiadomości

reklama
Włącz powiadomienia e-mail
Wyślij maila o
11 komentarzy
Najlepsze
Najnowsze Najstarsze
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze

Jak przygotować gabinet stomatologiczny do codziennej pracy? Niezbędne materiały i akcesoria

Właściwe przygotowanie gabinetu stomatologicznego gwarantuje bezpieczeństwo i efektywność pracy.

Horyzonty Przyszłości: Prognoza Dominacji Technologii i Filamentów w Świecie Druku 3D

Technologia druku 3D dynamicznie przekształca się w pełnoprawny sektor przemysłowy i konsumencki.

Czym są opakowania typu display?

Displaye łączą funkcję ochronną z prezentacyjną.

Metody testowania wytrzymałości i odporności ubrań roboczych

Profesjonalna odzież robocza przechodzi szereg testów, aby zapewnić bezpieczeństwo i trwałość.

Okulary przeciwsłoneczne w górach – jak chronić oczy na dużej wysokości?

Silne nasłonecznienie, odbicie promieni słonecznych od śniegu i zwiększone promieniowanie UV stwarzają ryzyko uszkodzeń oczu.

Indywidualny projekt domu – od pomysłu do realizacji

Indywidualny projekt domu to spersonalizowany proces tworzenia przestrzeni mieszkalnej, dopasowany do konkretnych potrzeb.

Sprawy rozwodowe a wywiad gospodarczy w biznesie

Wywiad gospodarczy pozwala uporządkować fakty, zweryfikować informacje i przygotować dowody

Świąteczne zakupy w Intermarché Olsztyn. Zabawki, dekoracje, słodycze i gotowe specjały na świąteczny stół

Przedświąteczne zakupy w jednym miejscu. Intermarché Olsztyn z ofertą świąteczną.

Najczęstsze błędy przy zabezpieczaniu ładunku i jak ich unikać?

Nieprawidłowe zabezpieczenie ładunku generuje straty finansowe i obniża zadowolenie klientów.

Pomysły na prezenty, które trafią w serce każdego pasjonata rolnictwa

Świat rolnictwa oferuje zaskakująco wiele praktycznych i inspirujących propozycji.
reklama
reklama