0
3 C
Olsztyn
piątek, 5 grudnia, 2025
reklama

Nowe serwisy na TKO: Sport | Nekrologi

Pasja do gotowania oraz nieszablonowe menu. Rozmawiamy z szefem kuchni restauracji Staromiejska 2.0

WiadomościPasja do gotowania oraz nieszablonowe menu. Rozmawiamy z szefem kuchni restauracji Staromiejska...

Jakiś czas temu na Starym Mieście w Olsztynie otwarto na pozór nową restaurację. Na pozór, bo chodzi o Staromiejską, która w mieście była znana już dawno temu. Nowy właściciel zmienił wystrój, dlatego teraz to kultowe miejsce to Staromiejska 2.0. Zadaliśmy kilka pytań szefowi kuchni tego miejsca, od którego w dużej mierze zależy sukces każdej restauracji.

reklama

W czerwcu rozmawialiśmy z nowym właścicielem restauracji Markiem Pawłowskim. Jego plany, pomysł na nową nazwę oraz wiele innych można poznać w tym artykule: Staromiejska już otwarta. Marek Pawłowicz: Chcę promować swój styl jedzenia.

Tym razem na kilka pytań odpowiedział nam Tomasz Kasperlik, szef kuchni Restauracji Staromiejskiej 2.0.

reklama

TKO: Czym zajmuje się szef kuchni w Staromiejskiej 2.0?

Tomasz Kasperlik : Szef kuchni zajmuje się przede wszystkim aranżacją i komponowaniem nieszablonowego menu, dbaniem o każdy aspekt, który charakteryzuje dobrą kuchnię: smak, jakość, dążenie za nowinkami kulinarnymi. No i cały czas zajmuje się nauką i odnajdywaniem nowych rozwiązań na talerzu.

TKO: Czy kucharz może wyrazić swój charakter na talerzu?

Tomasz Kasperlik : Każdy kucharz ma swój znak rozpoznawczy, który charakteryzuje się danymi produktami, techniką podawania konkretnych dań. Ja skupiam się oczywiście, z tego względu, że znajdujemy się na Warmii i Mazurach, na produktach regionalnych, tutejszych.

TKO: Co jest kluczem do sukcesu?

Tomasz Kasperlik : Na pewno pasja do gotowania. Trzeba pokazywać siebie na talerzu, trzeba to robić z największym zaangażowaniem i cieszyć się tym, co się robi, bo bez tego nie ma dobrej kuchni. I oczywiście atmosfera, którą cały zespół musi zgrywać i komponować.

TKO: Czy próbujesz być w kuchni jak Gordon Ramsay?

Tomasz Kasperlik : Absolutnie. Gordon jest tylko jeden i to jest taki wyznacznik „z innej planety”, że tak powiem. Aczkolwiek mam swój plan na to, żeby kuchnia była smaczna i żeby przyciągnąć do naszej restauracji dużą rzeszę gości.

TKO: Co wyróżnia wasze menu?

Tomasz Kasperlik : W naszym menu na pewno nie może zabraknąć ryb, których mamy sporo w naszej ofercie dla gości z Olsztyna i oczywiście dla naszych turystów. Jednym z naszych takich flagowych dań jest sandacz na puree z kalafiora na runie leśnym (w sosie borowikowym) z tego względu, że znajdujemy się na szlaku kulinarnym Warmii, Mazur i Powiśla. Mamy potrawy stricte regionalne: są to dzyndzałki. Dla niewtajemniczonych – po prostu pierogi, ale nie takie zwyczajne, ponieważ do tych pierogów dodajemy sandacza poławianego tutaj w okolicznych jeziorach. Jest on zaaranżowany w towarzystwie sosu rakowego oraz puree z pieczarki, a do tego świeże zioła. Mamy również zupę z mazurskich ryb słodkowodnych wzbogaconą warzywami z pobliskich hodowli, upraw. Smaki są naprawdę bardzo świeże, produkt jest pozyskiwany od miejscowych wytwórni lub centrów. Staramy się, żeby to było naprawdę pierwszej jakości i świeżości.

TKO: Jaki pomysł na siebie ma Staromiejska 2.0?

Tomasz Kasperlik : Trzeba było dobrze zastanowić się nad tym, jakiej oczekujemy tutaj kuchni. Restauracja Staromiejska sama w sobie ma długą tradycję i nie chcieliśmy odwracać się od tego, gdzie jesteśmy. Bazowaliśmy na przepisach tradycyjnych, komponowanych w dość niekonwencjonalny, nowoczesny sposób, żeby troszeczkę zaciekawić i zaintrygować. Chcieliśmy, aby na talerzu znajdowały się produkty klasyczne, ale żeby pojawiła jakaś niespodzianka w postaci innej tekstury lub zapomnianego składnika.

Partnerem artykułu jest: www.zlewozmywak.pl

Przeczytaj także

Zapisz się do naszego newslettera

Wysyłamy tylko najważniejsze wiadomości

reklama
Włącz powiadomienia e-mail
Wyślij maila o
0 komentarzy
Najlepsze
Najnowsze Najstarsze
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze

Co zabrać na masaż tajski w Warszawie?

Oto wszystko, co warto wiedzieć przed wizytą.

Jak wybrać agencję SEO, aby współpraca przyniosła realny wzrost widoczności?

Działania będą skuteczne, jeśli zostaną odpowiednio dopasowane.

Co ile motogodzin wymieniać olej w ciągniku?

Olej starzeje się w zależności od intensywności pracy silnika.

Jakie buty wybrać na zimę?

Na co zwrócić uwagę wybierając zimowe obuwie?

Hale namiotowe w rolnictwie – o czym pamiętać podczas budowy hali na pasze, płody rolne i nawozy?

Hale namiotowe to jedno z rozwiązań, które zyskuje na popularności w rolnictwie.

Prezent dla ojca, zięcia, teścia i brata – najlepsze upominki dla mężczyzn są na wyciągnięcie ręki!

Wybór prezentu dla mężczyzny potrafi być ogromnym wyzwaniem! W przeciwieństwie do kobiet mężczyźni rzadziej dzielą się informacją na temat swoich potrzeb, czy marzeń.

Odkryj na święta sklep Zakątek Zdrowia. Warsztaty, prezenty i ekologiczne nowości

W grudniu Zakątek Zdrowia przygotował dla klientów prawdziwy pakiet świątecznych atrakcji i inspiracji zakupowych.

Najbardziej luksusowe delikatesy w Olsztynie? Sklep z produktami premium z całego świata

Limitowane oliwy, sery za 200 zł i babeczki Dolce & Gabbana. Nowy butik spożywczy na Jarotach zachwyca jakością i rzemieślniczym asortymentem

Jakich tkanin unikać przy zwierzętach w domu?

Tkaniny wrażliwe na pazury i sierść.
reklama
reklama