Już w ten weekend olsztyński dziedziniec zamkowy i okolice podzamcza, wypełnią się po raz kolejny, zapachem regionalnych, tradycyjnych produktów i potraw.
W sobotę (30.08.) startuje Festiwal Dziedzictwo Kulinarne Warmii Mazur i Powiśla.Festiwal jest okazją do prezentacji kulinarnego dziedzictwa regionu w postaci prosperującej sieci producentów żywności naturalnej i tradycyjnej. Celem festiwalu jest również wskazanie powiązania pomiędzy producentami, a lokalną gastronomią. Zgromadzona publiczność będzie miała możliwość zdobycia wiedzy o pochodzeniu oferowanych produktów i żywności oraz ich związku z dziedzictwem kulturowym regionu. W programie liczne pokazy kulinarne oraz degustacje potraw.
Cykl kulinarnych imprez regionalnych na Warmii i Mazurach, zapoczątkowany został w 2010 roku. Razem ze specjalnie stworzonym do tego celu projektami: „Dziedzictwo Kulinarne Warmii Mazur i Powiśla produktem regionalnym” oraz „Kalendarz imprez promujących produkt regionalny Warmii i Mazur”, powstała szeroko zakrojona strategia promocji marki turystycznej i gospodarczej regionu.
W tym momencie Regionalna Sieć Dziedzictwa Kulinarnego liczy 156 członków, zatem na brak przysmaków w tegorocznej edycji festiwalu, nie będziemy mogli narzekać.
DD