-0 C
Olsztyn
piątek, 22 listopada, 2024
reklama

Dziedzictwo Kulinarne Warmii Mazur i Powiśla

OlsztynDziedzictwo Kulinarne Warmii Mazur i Powiśla

Już w ten weekend olsztyński dziedziniec zamkowy i okolice podzamcza, wypełnią się po raz kolejny, zapachem regionalnych, tradycyjnych produktów i potraw.

W sobotę (30.08.) startuje Festiwal Dziedzictwo Kulinarne Warmii Mazur i Powiśla.Festiwal jest okazją do prezentacji kulinarnego dziedzictwa regionu w postaci prosperującej sieci producentów żywności naturalnej i tradycyjnej. Celem festiwalu jest również wskazanie powiązania pomiędzy producentami, a lokalną gastronomią. Zgromadzona publiczność będzie miała możliwość zdobycia wiedzy o pochodzeniu oferowanych  produktów i żywności oraz ich związku z dziedzictwem kulturowym regionu. W programie liczne pokazy kulinarne oraz degustacje potraw.

Cykl kulinarnych imprez regionalnych na Warmii i Mazurach, zapoczątkowany został w 2010 roku. Razem ze specjalnie stworzonym  do tego celu projektami: „Dziedzictwo Kulinarne Warmii Mazur i Powiśla produktem regionalnym” oraz „Kalendarz imprez promujących produkt regionalny Warmii i Mazur”, powstała szeroko zakrojona strategia promocji  marki turystycznej i gospodarczej regionu.

W tym momencie Regionalna Sieć Dziedzictwa Kulinarnego liczy 156 członków, zatem na brak przysmaków w tegorocznej edycji festiwalu, nie będziemy mogli narzekać.

DD

Zapisz się do naszego newslettera

Wysyłamy tylko najważniejsze wiadomości

0 komentarzy
Najlepsze
Najnowsze Najstarsze
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Polecane