0
5.9 C
Olsztyn
sobota, 15 listopada, 2025
sobota, 15 listopada, 2025
reklama

Nowe serwisy na TKO: Sport | Nekrologi

Chleb z Warmii nagrodzony na ogólnopolskim konkursie. Sukces gospodarstwa Sekulskich

GalerieChleb z Warmii nagrodzony na ogólnopolskim konkursie. Sukces gospodarstwa Sekulskich

Niecodzienny aromat, naturalne składniki i tradycyjny piec chlebowy – to połączenie okazało się przepisem na sukces dla gospodarstwa z Warmii. Podczas krajowego finału konkursu „Pieczywo – kromka.pl” w Poznaniu na podium stanęli Bożena i Mariusz Sekulscy, właściciele „Eko Zagrody Warmińskich Chłopów Bosych” z Praslit w gminie Dobre Miasto.

reklama

Tradycyjny chleb z Warmii doceniony przez jury ogólnopolskiego konkursu

Finał prestiżowego konkursu odbył się 26 września 2025 roku i zgromadził najlepszych producentów pieczywa z całej Polski. Celem wydarzenia była promocja wypieków tworzonych zgodnie z dawnymi recepturami i regionalnymi tradycjami. Państwo Sekulscy zaprezentowali chleb żytnio-orkiszowy wypiekany na bazie ekologicznych zbóż pochodzących z własnego gospodarstwa. Chleb powstaje w tradycyjnym piecu chlebowym opalanym drewnem, co nadaje mu wyjątkowy smak i aromat.

Konkurs pieczywo – kromka.pl wspiera lokalnych producentów i regionalne tradycje

Organizatorzy konkursu podkreślają, że jego celem jest promowanie pieczywa wpisanego w polską historię kulinarną i kulturę regionalną. Projekt został sfinansowany z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych w ramach kampanii Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego „Pieczywo – kromka.pl”. Wydarzenie stało się okazją do pokazania, że tradycja i naturalne składniki wciąż mają ogromne znaczenie na rynku spożywczym, a lokalni producenci potrafią rywalizować z najlepszymi w kraju.

reklama

Sukces Sekulskich z Praslit powodem do dumy dla Warmii i Mazur

Zdobycie miejsca na podium w konkursie ogólnopolskim to wielki sukces dla „Eko Zagrody Warmińskich Chłopów Bosych”, ale też dowód na to, że Warmia i Mazury mogą poszczycić się unikalnymi produktami wysokiej jakości. Dla Bożeny i Mariusza Sekulskich to nie tylko nagroda, ale także potwierdzenie, że ich pasja, ciężka praca i wierność tradycji znajdują uznanie daleko poza regionem.

Jak często kupujesz chleb z lokalnych piekarni lub gospodarstw?
Loading ... Loading ...

źródło i fot. Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie

Przeczytaj także

Zapisz się do naszego newslettera

Wysyłamy tylko najważniejsze wiadomości

reklama
Włącz powiadomienia e-mail
Wyślij maila o
1 Komentarz
Najlepsze
Najnowsze Najstarsze
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze

B Complex – dla kogo jest najbardziej wskazany i jak go stosować?

Witaminy z grupy B stanowią niezbędny element prawidłowego funkcjonowania organizmu, odpowiadając za szereg kluczowych procesów metabolicznych.

Jak powstają nadruki na kurtkach? Porównanie technik

Które metody nadruku warto rozważyć?

Trener personalny – dla kogo jest ta rola i jakie cechy się przydają?

Trener personalny to rola wymagająca określonych cech charakteru i szerokiego zakresu umiejętności.

Jakie odcienie blondu są najmodniejsze?

Jeśli zastanawiasz się, który będzie Ci pasował, poznaj najmodniejsze odcienie tego sezonu!

Nowy rozdział – jak finansowo przygotować się na przeprowadzkę do innego miasta

Przeprowadzka może okazać się poważnym obciążeniem dla budżetu, jeśli nie podejdziemy do niej z odpowiednim planem.

Jakie są rodzaje dźwigów budowlanych?

Najważniejsze rodzaje dźwigów oraz ich zastosowanie w różnych gałęziach budownictwa.

Jakie fronty najmniej się brudza?

Mat, połysk czy satyna – co się mniej brudzi?

Jak przetrwać zimowy poranek w drodze do pracy – małe rytuały, które robią różnicę

Zima budzi wyzwania - ciemne poranki, śliska ulica, i uczucie, że kolejny dzień zaczyna się już od walki z termometrem i budzikiem.
reklama
reklama