Niecodzienny aromat, naturalne składniki i tradycyjny piec chlebowy – to połączenie okazało się przepisem na sukces dla gospodarstwa z Warmii. Podczas krajowego finału konkursu „Pieczywo – kromka.pl” w Poznaniu na podium stanęli Bożena i Mariusz Sekulscy, właściciele „Eko Zagrody Warmińskich Chłopów Bosych” z Praslit w gminie Dobre Miasto.
Tradycyjny chleb z Warmii doceniony przez jury ogólnopolskiego konkursu
Finał prestiżowego konkursu odbył się 26 września 2025 roku i zgromadził najlepszych producentów pieczywa z całej Polski. Celem wydarzenia była promocja wypieków tworzonych zgodnie z dawnymi recepturami i regionalnymi tradycjami. Państwo Sekulscy zaprezentowali chleb żytnio-orkiszowy wypiekany na bazie ekologicznych zbóż pochodzących z własnego gospodarstwa. Chleb powstaje w tradycyjnym piecu chlebowym opalanym drewnem, co nadaje mu wyjątkowy smak i aromat.
Konkurs pieczywo – kromka.pl wspiera lokalnych producentów i regionalne tradycje
Organizatorzy konkursu podkreślają, że jego celem jest promowanie pieczywa wpisanego w polską historię kulinarną i kulturę regionalną. Projekt został sfinansowany z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych w ramach kampanii Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego „Pieczywo – kromka.pl”. Wydarzenie stało się okazją do pokazania, że tradycja i naturalne składniki wciąż mają ogromne znaczenie na rynku spożywczym, a lokalni producenci potrafią rywalizować z najlepszymi w kraju.
Sukces Sekulskich z Praslit powodem do dumy dla Warmii i Mazur
Zdobycie miejsca na podium w konkursie ogólnopolskim to wielki sukces dla „Eko Zagrody Warmińskich Chłopów Bosych”, ale też dowód na to, że Warmia i Mazury mogą poszczycić się unikalnymi produktami wysokiej jakości. Dla Bożeny i Mariusza Sekulskich to nie tylko nagroda, ale także potwierdzenie, że ich pasja, ciężka praca i wierność tradycji znajdują uznanie daleko poza regionem.
źródło i fot. Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie