Magdalena Siedlecka, znana olsztyńska foodblogerka, dziennikarka i psychodietetyczka, wystąpiła w popularnym programie śniadaniowym TVP. W kuchni telewizyjnego studia zaprezentowała dania z batatów, podkreślając ich wartość odżywczą i kolorowy, wiosenny charakter.
Kim jest Magdalena Siedlecka?
Magdalena Siedlecka to m.in. absolwentka Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego na kierunku dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Jest dziennikarką, foodblogerką, specjalistką psychodietetyki oraz rozwoju osobistego i komunikacji. Poza kulinariami pasjonuje się fitnessem oraz turystyką kulinarną, kolekcjonując smaki i doświadczenia pobudzające zmysły. To nie pierwszy raz, gdy można zobaczyć ją w telewizji – była również uczestniczką piątej edycji programu „Bake Off – Ale ciacho!”. Jej kuchnia łączy zdrowe podejście do jedzenia z eksplozją smaków i barw.
Kulinarna podróż z batatami w „Pytaniu na Śniadanie”
Podczas wizyty w „Pytaniu na Śniadanie” Magdalena Siedlecka przygotowała dania, w których główną rolę odgrywały bataty. Na antenie zaprezentowała kopytka batatowe, pieczone bataty z gzikiem, czyli warmińską pomoćką, oraz purée ze słodkich ziemniaków z siekanym kotletem i mizerią o wiosennym aromacie.
Siedlecka podkreśliła, że wybór batatów nie był przypadkowy. „Idzie wiosna i potrzebujemy koloru, ale także chciałabym pokazać, że można znaleźć zamiennik, który przez swoją słodycz poprawi nam samopoczucie, a także ma bardzo dużo wartości odżywczych” – powiedziała na antenie.
Połączenie smaków i zdrowego stylu życia
Potrawy przygotowane przez Magdalenę Siedlecką łączą w sobie tradycyjne składniki z nowoczesnym podejściem do diety. Oprócz walorów smakowych stawia na zdrowie i dobre samopoczucie. Warmiński akcent w postaci gzika dodał lokalnego charakteru prezentowanym daniom, a delikatna słodycz batatów wprowadziła nutę świeżości i energii, której tak bardzo potrzeba na wiosnę.
Gotowanie w „Pytaniu na Śniadanie” można obejrzeć TUTAJ.
źródło: Pytanie na Śniadanie/Instagram magdalenasiedlecka