0
4.3 C
Olsztyn
poniedziałek, 15 grudnia, 2025
reklama

Nowe serwisy na TKO: Sport | Nekrologi

Czy to koniec przysmaku z Kętrzyna? [WIDEO]

KętrzynCzy to koniec przysmaku z Kętrzyna?

Kultowy produkt z Warmii i Mazur towarzyszy mieszkańcom od 1962 roku. Jednak obecna sytuacja na rynku, wymusza zmiany, które kończą pewną epokę słynnego Majonezu Kętrzyńskiego. Czy to koniec popularnego dodatku do dań? Czy studenci pochodzący z Warmii i Mazur nie będą zabierać z domu słoików tego przysmaku? 

reklama

Majonez Kętrzyński to znana i ceniona marka regionalna, nieodłącznie kojarzona z Warmią i Mazurami. Jego wyrazisty i niepowtarzalny smak towarzyszy już kilku pokoleniom. Produkcja rozpoczęła się w 1962 roku, w tym samym, kiedy w Polsce nadawanie zaczęła radiowa „Trójka”, mali widzowie obejrzeli premierowy odcinek wieczorynki „Jacek i Agatka”, The Beatles nagrali swój pierwszy singiel „Love me do”, a Marilyn Monroe zaśpiewała pamiętne „Happy Birthday” prezydentowi J.F. Kennedy’emu. I choć w naszym kraju były to trudne czasy PRL, nie brakowało im uroku i symboli, które do dziś budzą sentymenty.

Wielu osobom kojarzą się przede wszystkim z beztroską młodością czy dzieciństwem, jak guma Donald, wata cukrowa czy oranżada z saturatora. I oczywiście z ukochanym Majonezem Kętrzyńskim.

reklama

Po wielu dekadach zarząd firmy uznał, że ze względu na okoliczności, obecną sytuację na rynku i inne oczekiwania klientów, nadszedł czas na poważne decyzje dotyczące losu Majonezu Kętrzyńskiego.

– Musimy ogłosić koniec pewnej epoki Majonezu Kętrzyńskiego – mówi Piotr Majewski, prezes Spółdzielni Pracy Produkcyjno-Handlowej w Kętrzynie. – Przez ponad pół wieku gościł on w domach naszych klientów podczas świąt, ważnych uroczystości rodzinnych, spotkań towarzyskich. Był na stołach podczas wesel, chrzcin, osiemnastek, urodzin, imienin. To wiele uroczystych chwil i jesteśmy dumni, że mogliśmy w nich uczestniczyć, dodając im smaku. Ale czasy są takie, że nie można stać w miejscu.

Prezes Majewski zaznacza, że kierownictwo zakładu musiało podjąć ważne decyzje dotyczące flagowego produktu, jakim jest Majonez Kętrzyński.

– Nadszedł czas, by zamknąć pewien rozdział związany z Majonezem Kętrzyńskim i zastanowić się nad jego przyszłością – zapowiada P. Majewski. – Dlatego zachęcam wszystkich, którzy chcą jeszcze skosztować ulubionego majonezu, by ruszyli do sklepów i zrobili zapasy. Zwłaszcza, że zbliżają się święta Wielkanocne i nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole.

Koniec epoki Majonezu Kętrzyńskiego ma przebiegać w radosnej atmosferze. Dlatego prezes zaprasza wszystkich w sentymentalną podróż do przeszłości.

– Czekamy na wspomnienia naszych klientów związanych z majonezem – tłumaczy Piotr Majewski. – Może to być niezapomniana podróż do egzotycznego kraju, pierwsza randka, na której ktoś zaserwował ukochanej danie z Kętrzyńskim albo podróże na studia z ciężkim plecakiem, w którym nie mogło zabraknąć słoika z naszym przysmakiem. Najciekawsze historie oczywiście nagrodzimy zapasem Majonezu Kętrzyńskiego. Na wspomnienia czekamy do 31 marca pod adresem: wspomnienia@majonezy-ketrzyn.pl

Prezes Majewski podkreśla, że koniec pewnej epoki kultowego majonezu z Warmii i Mazur to dobra okazja, by wrócić do wspomnień z nim związanych.

– Nie mówimy „do widzenia”, a jedynie „do zobaczenia” – podkreśla Majewski. – Wierzę, że otwiera się przed nami nowy, jeszcze ciekawszy rozdział. Pracujemy ze wszystkich sił, aby znów z radością zaspokoić gusta naszych klientów. Czym? Tego jeszcze nie mogę zdradzić, zatem proszę o cierpliwość.

Spółdzielnia Pracy Produkcyjno-Handlowa w Kętrzynie istnieje od 1945 roku. Początkowo zajmowała się produkcją kawy zbożowej i naturalnej. Później w ofercie pojawiały się kolejne propozycje, m.in. Piernik Kętrzyński, babka piaskowa, musztarda stołowa, oleje czy sosy. W ostatnich latach słynęła zwłaszcza z produkcji Majonezu Kętrzyńskiego.

Przeczytaj także

Zapisz się do naszego newslettera

Wysyłamy tylko najważniejsze wiadomości

reklama
Włącz powiadomienia e-mail
Wyślij maila o
1 Komentarz
Najlepsze
Najnowsze Najstarsze
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze

7 pomysłów na prezent pod choinkę dla niej

Kup coś, co wywoła uśmiech i zainspiruje.

Migracja do Shopify krok po kroku – o czym powinieneś wiedzieć?

Ważne jest zachowanie odpowiedniej kolejności działań.

Czy używany iPhone 15 Pro to rozsądny wybór dla wymagających użytkowników?

Zakup smartfona z najwyższej półki nie zawsze musi oznaczać sięganie po fabrycznie nowy egzemplarz.

Jaki prezent na święta przygotować własnoręcznie?

Dlaczego warto postawić na upominki bożonarodzeniowe zrobione samodzielnie.

Jak przygotować gabinet stomatologiczny do codziennej pracy? Niezbędne materiały i akcesoria

Właściwe przygotowanie gabinetu stomatologicznego gwarantuje bezpieczeństwo i efektywność pracy.

Horyzonty Przyszłości: Prognoza Dominacji Technologii i Filamentów w Świecie Druku 3D

Technologia druku 3D dynamicznie przekształca się w pełnoprawny sektor przemysłowy i konsumencki.

Czym są opakowania typu display?

Displaye łączą funkcję ochronną z prezentacyjną.

Metody testowania wytrzymałości i odporności ubrań roboczych

Profesjonalna odzież robocza przechodzi szereg testów, aby zapewnić bezpieczeństwo i trwałość.

Okulary przeciwsłoneczne w górach – jak chronić oczy na dużej wysokości?

Silne nasłonecznienie, odbicie promieni słonecznych od śniegu i zwiększone promieniowanie UV stwarzają ryzyko uszkodzeń oczu.
reklama
reklama