2.9 C
Olsztyn
niedziela, 22 grudnia, 2024
reklama

Jak zachować letnią sylwetkę przez cały rok?

OlsztynJak zachować letnią sylwetkę przez cały rok?

Kluczem do zachowania zgrabnej sylwetki oraz dobrego stanu zdrowia jest niezaprzeczalnie racjonalna dieta! To właśnie pożywienie dostarcza nam niezbędnych składników odżywczych, a odpowiednia dawka kilokalorii gwarantuje utrzymanie prawidłowej masy ciała. Pamiętaj, że dobrze odżywiony organizm to mnóstwo dobrej energii, sprawniejszy umysł, lepsza kreatywność, promienna cera, lśniące włosy, mocne paznokcie i piękny uśmiech!

 Regularne i odpowiednio skomponowane posiłki to podstawa

Sprzymierzeńcem szczupłej sylwetki jest spożywanie 5 posiłków w ciągu dnia. To właśnie regularne posiłki będą broniły organizm przed odkładaniem się nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej, pobudzą ustrój do szybszej pracy, co w konsekwencji przyspieszy przebieg procesów metabolicznych. Spożywanie pięciu posiłków w ciągu dnia jest wrogiem napadów apetytu i podjadania w ciągu dnia, pamiętaj też aby spożywać kolację nie później niż 2-3 godziny przed snem. Warto zwrócić uwagę na odpowiednie komponowanie posiłków. Przygotowując obiad zwróć uwagę, aby połowę talerza zajmowały warzywa, ¼ porcji talerza powinny stanowić chude mięso lub ryba, a pozostałe miejsce powinny zajmować ziemniaki, kasze, ryż brązowy lub makaron pełnoziarnisty.

 Rozkoszowanie się smakiem jest równie ważne

Pamiętaj o celebrowaniu posiłków, skup się na jedzeniu i poświęć uwagę jedynie tej czynności, rozkoszuj się każdym kęsem, ciesz się barwami i aromatami, odżywiaj swój organizm od środka! To właśnie łapczywe jedzenie w stresie może sprzyjać odkładaniu się tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha.

 Nie rezygnuj z węglowodanów

Słowo „węglowodany” zazwyczaj kojarzy się z cukrem oraz słodyczami, musisz jednak pamiętać, ze węglowodany to również pieczywo, kasze, ryż, makarony i płatki, z których wcale nie należy rezygnować. To właśnie węglowodany pochodzące z pełnoziarnistych produktów zbożowych powinny stanowić główne źródło energii w diecie, wskazane jest spożywanie ich w ilości nie mniejszej niż 5 porcji dziennie. Co ważne, produkty będące źródłem węglowodanów są jedynym źródłem paliwa dla mózgu i krwinek czerwonych, ponadto są też źródłem cennego błonnika, który nie tylko oczyszcza organizm, reguluje pracę jelit i dba o prawidłowy poziom cholesterolu, ale również przedłuża uczucie sytości po posiłku, dzięki czemu apetyt zostaje poskromiony na dłużej!

 Białko jako cenny składnik diety

Niezbędnym elementem diety są produkty bogate w białko, które nie tylko buduje nasz organizm, ale także wspomaga jego funkcjonowanie, podwyższa odporność i daje uczucie sytości na dłuższy czas.

Źródłem pełnowartościowego białka są: mięso (preferowane drobiowe, szynka i schab wieprzowy), ryby, jaja i nasiona roślin strączkowych. Pamiętaj, aby główną obróbką termiczną tych produktów było gotowanie, pieczenie, duszenie lub grillowanie, unikaj smażenia!

 Wapń na mocne kości

W diecie nie powinno zabraknąć produktów mlecznych takich jak: mleko, jogurty naturalne, kefiry, maślanki, sery twarogowe. Dla urozmaicenia jadłospisu można stosować niewielkie ilości sera feta, mozzarelli i sera żółtego. Produkty mleczne nie tylko są źródłem pełnowartościowego białka, ale również niezwykle ważnego wapnia, dlatego spożywaj je nie mniej niż dwa razy dziennie. Warto pamiętać, że 1200 mg wapnia dostarczają: 3 szklanki chudego mleka + 10dag sera białego półtłustego + 1 plasterek sera żółtego lub 2 szklanki jogurtu naturalnego + 1 szklanka mleka chudego + 3 łyżki serka homogenizowanego.

 Tłuszcze nie takie straszne jak je malują

Tłuszcze są najbardziej kalorycznym składnikiem pożywienia, jednak warto pamiętać, że niektóre z nich wykazują liczne korzyści zdrowotne! Kwasy omega 3 i omega 6 przede wszystkim zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, wspomagają pracę układu nerwowego, dbają o piękny wygląd skóry i włosów oraz poprawiają nastrój. Nie rezygnuj więc ze spożycia tłustych ryb, do surówek i sałatek dodawaj łyżeczkę oliwy z oliwek bądź oleju roślinnego, a do deserów czy innych potraw wrzuć czasem nasiona, pestki, orzechy, migdały.

 Warzywa i owoce są sprzymierzeńcem

Najlepszym sposobem dostarczenia do organizmu odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych jest spożywanie co najmniej 4 porcji warzyw i 2 porcji owoców dziennie! Kuszą one nie tylko smakowitością, ale również wspaniałym działaniem na nasz organizm. Warzywa i owoce wzmocnią system immunologiczny podnosząc odporność organizmu, zmniejszą ryzyko zachorowania na cukrzycę, nadciśnienie tętnicze i choroby serca, wzmocnią także kości chroniąc je przed osteoporozą. Zawarte w owocach i warzywach antyoksydanty walczą z procesami starzenia skóry, dbając o dłuższe zachowanie młodego wyglądu!

moj dietetyk baner

Zapisz się do naszego newslettera

Wysyłamy tylko najważniejsze wiadomości

0 komentarzy
Najlepsze
Najnowsze Najstarsze
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Polecane