Dobra pogoda zachęca do spędzania ze znajomymi chwil na świeżym powietrzu, oczywiście wspólnie grillując! Ale czy potrawy z grilla mogą być zdrowe i dietetycznie poprawne? Wystarczy przestrzegać kilku wskazówek.
Unikaj papierowej podpałki
Pamiętaj, że cały proces rozpoczyna się już od rozpalania grilla dlatego też należy wybierać odpowiednie produkty do tego celu. Idealnie będzie węgiel drzewny lub drewno z drzew liściastych. Unikaj kartonów z nadrukami czy gazet (najbezpieczniejsze będą białe kartki), a jeśli wspomagasz proces rozpalania podpałką to odczekaj chwilę nim zaczniesz wkładać produkty na ruszt.
Zamarynuj mięso i uważaj na tłuszcz
Pierwszą wskazówką dotyczącą przygotowania produktów jest zamarynowanie mięsa. Do tego celu możesz użyć oleju bądź oliwy, ewentualnie odrobiny białego wina i obowiązkowo ziół oraz przypraw. Marynowanie powoduje, że mięso staje się bardziej kruche, soczyste i aromatyczne. Kolejną korzyścią z marynowania mięsa jest krótszy okres przyrządzania go na grillu, co wraz z produktami znajdującymi się w marynacie, jak sok cytrynowy czy zioła, zmniejsza ryzyko powstania szkodliwych związków chemicznych. Pamiętaj również, aby potrawy przeznaczone na grilla zawinąć w folię aluminiową lub umieść je na plastikowej tacce. Proces ten może wydawać się mało znaczący, ale to właśnie tłuszcz ściekający z grillowanych potraw na węgiel powoduje powstanie toksycznych substancji (wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne), które następnie osadzają się na mięsie. Dbaj o to, aby potrawy się nie przypalały i zawsze usuwaj zwęglone kawałki produktów!
Banany, mięsa, warzywa i przyprawy
Na grillowym ruszcie można umieścić wiele różnorodnych dań. Idealnie sprawdzi się tu mięso, szczególnie jego chude gatunki jak indyk, kurczak, schab wieprzowy lub szynka. Może zainspiruje Cię kurczak na sposób hinduski? Warte wypróbowania są również potrawy z ryb, dania warzywne a nawet owocowe, smakowitością kuszą banany grillowane z odrobiną gorzkiej czekolady. Smak tradycyjnych dań można w prosty sposób odmienić dodając marynatę (np. miodową), czy ziołowy dressing na bazie jogurtu naturalnego. Do potraw używaj różnorodnych przypraw, które sprawią, że będzie ona smaczna i zdrowa. Zwróć szczególną uwagę na rozmaryn, imbir i kurkumę, która jest składnikiem curry – przyprawy te wykazują największe działanie przeciwnowotworowe, niwelują też działanie niebezpiecznych związków powstających podczas grillowania. Jako niezbędny element dania traktuj surowe warzywa i sałatki z dodatkiem oleju lub oliwy, znajdujące się w nich antyoksydanty będą wspierały Twoje zdrowie.
moja rada – grillujmy na aluminiowych tackach z otworami i wybierajmy kiełbasy czy też inne mięso bez konserwantów typu henryk kania. będzie duuużo zdrowiej 🙂