3.7 C
Olsztyn
niedziela, 22 grudnia, 2024
reklama

Masło za drogie? Rolnik z Warmii pokazuje prosty sposób

Lidzbark WarmińskiMasło za drogie? Rolnik z Warmii pokazuje prosty sposób

Ceny masła w sklepach przyprawiają o zawrót głowy. W wielu miejscach kostka kosztuje już ponad 10 złotych. Romuald Rubinowicz, 71-letni rolnik z Rogóża na Warmii, znalazł na to sposób – od lat wyrabia masło samodzielnie, korzystając z tradycyjnych metod.

Masło ze słoika – tradycja sprzed lat

Pan Romuald od dawna nie używa masła sklepowego. Jak sam przyznaje, trudno mu sobie przypomnieć, kiedy ostatni raz je kupował. Dzięki trzem krowom, które utrzymuje na własnym gospodarstwie, regularnie ma świeżą śmietanę. Do produkcji masła nie potrzebuje skomplikowanych maszyn. Jego tajemnicą jest zwykły czterolitrowy słoik.

Do zrobienia masła potrzebuje dwóch litrów śmietany i czterech tysięcy ruchów ręką. To ciężka praca, ale w pół godziny masło jest gotowe. Każdy etap wykonuje samodzielnie, a jedyną potrzebną siłą jest jego cierpliwość.

Naturalne i bez chemii

Sklepowe masło, mimo wysokiej ceny, zawiera jedynie 82 procent tłuszczu. Tymczasem domowy wyrób rolnika z Warmii jest o wiele bogatszy. Dla pana Romualda to dowód na przewagę tradycyjnych metod nad przemysłową produkcją.

– W moim maśle nie ma chemii ani dodatków. Nie muszę chodzić po lekarzach – podkreśla w rozmowie z Faktem rolnik. Dodaje, że w procesie powstaje również maślanka, która nie marnuje się i stanowi ulubiony przysmak cieląt z jego gospodarstwa.

Zapasy na pół roku

Domowe masło trafia do zamrażarki, gdzie może być przechowywane nawet przez pół roku. Nadwyżki pan Romuald chętnie dzieli z rodziną i znajomymi, którzy doceniają jego pracę i jakość naturalnych wyrobów.

W czasach, gdy ceny produktów spożywczych stale rosną, warto wrócić do tradycji. Pan Romuald udowadnia, że własne masło można zrobić tanio, zdrowo i bez zbędnych dodatków.

Jak zrobić masło w domu? To prostsze niż myślisz

Do produkcji wystarczy śmietana i odrobina cierpliwości. Pan Romuald pokazuje, że nie potrzeba skomplikowanych urządzeń – wystarczy szklany słoik i siła własnych rąk. Wystarczy pół godziny pracy, by cieszyć się prawdziwym, naturalnym masłem, które smakuje tak, jak przed laty.

źródło: Fakt/YouTube Romek Zaklinacz Byków

Zapisz się do naszego newslettera

Wysyłamy tylko najważniejsze wiadomości

5 KOMENTARZY

5 komentarzy
Najlepsze
Najnowsze Najstarsze
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
dis
17 grudnia 2024 08:02

Tylko do tego potrzebne jest prawdziwe mleko prosto od krowy, a nie to przetworzone ze sklepu.

zen
16 grudnia 2024 21:47

Śmietana oczywiście bez żelatyny,od własnej krowy. Skład śmietany znanej firmy:Składniki: śmietanka, białka mleka, stabilizator: karagen.

Polecane