0
3.8 C
Olsztyn
piątek, 19 grudnia, 2025
reklama

Nowe serwisy na TKO: Sport | Nekrologi

Miód z Puszczy Boreckiej na liście produktów tradycyjnych

OlsztynMiód z Puszczy Boreckiej na liście produktów tradycyjnych

Miód lipowy z Puszczy Boreckiej został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi – poinformował Urząd Marszałkowski w Olsztynie. Figuruje już na niej 45 regionalnych przysmaków z woj. warmińsko-mazurskiego.

reklama

W ocenie urzędu marszałkowskiego, miody są jedną z kulinarnych wizytówek Warmii i Mazur, a miód lipowy z Puszczy Boreckiej jest wśród nich „wyjątkowy, bo pochodzi ze zwartego drzewostanu lipowego pradawnej puszczy”.

Puszcza Borecka to jeden najcenniejszych obszarów leśnych regionu, położony we wschodniej części Pojezierza Mazurskiego. Tradycja pozyskiwania miodu na tym terenie sięga czasów średniowiecza, gdy mieszkało tu pruskie plemię Jaćwingów.

reklama

Według opisu produktu na stronie resortu rolnictwa, o wyjątkowości tego miodu decyduje przede wszystkim umiejscowienie pożytków w zwartych kompleksach leśnych, przez co pszczoły nie mają dostępu do terenów rolniczych, np. z uprawami monokulturowymi.

„Lipa stanowi główną bazę pożytkową, a dodatek innych pyłków, pochodzących głównie z runa leśnego z ziół i kwiatów takich jak: koniczyna biała, trybula czy wyka, sprawia, że miód lipowy z Puszczy Boreckiej jest produktem unikatowym o niespotykanym smaku i aromacie” – podkreślono.

Na listę produktów tradycyjnych jest wpisywana żywność stanowiąca element dziedzictwa kulturowego regionu, którą wytwarza się tradycyjnymi metodami, wykorzystywanymi co najmniej od 25 lat. Wnioski o wpis składa się do urzędu marszałkowskiego, który dokonuje oceny produktu i jego zgodności z dziedzictwem kulinarnym regionu. Decyzję o umieszczeniu na liście podejmuje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Lista jest publikowana na bieżąco, na stronie internetowej resortu.

Obecnie zarejestrowane jest na niej ponad 1,9 tys. produktów, z czego 45 z woj. warmińsko-mazurskiego, które pod tym względem znajduje się na końcu listy regionów. Wśród tradycyjnych produktów z Warmii i Mazur najwięcej jest wyrobów mięsnych, piekarniczych i cukierniczych oraz miodów

Przeczytaj także

Zapisz się do naszego newslettera

Wysyłamy tylko najważniejsze wiadomości

reklama
Włącz powiadomienia e-mail
Wyślij maila o
0 komentarzy
Najlepsze
Najnowsze Najstarsze
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze

Jak dbać o grzejniki stalowe, aby służyły przez lata

Jak prawidłowo czyścić grzejniki stalowe?

Odrobaczanie dorosłych – jak przygotować organizm?

Czy warto odrobaczać się profilaktycznie?

Jak serwery GTA 5 Roleplay stały się fenomenem kulturowym

Dlaczego ludzie są zafascynowani odgrywaniem ról?

Psychologia przyciągania uwagi: dlaczego lubimy tych, których lubimy

Podstawowe czynniki wpływające na atrakcyjność.

Prawdziwy sekret płynnego streamowania

Profesjonalne posunięcie dla kinomaniaków.

Jak działa zawór antyskażeniowy?

W instalacjach wodociągowych, zarówno przemysłowych, jak i tych spotykanych w budynkach mieszkalnych, istotną rolę odgrywa ochrona jakości wody.

Rzut monetą, algorytm czy tarot? Jak naprawdę podejmujemy decyzje w 2025 roku

Algorytmy, losowość i proste odpowiedzi „tak” lub „nie”. Psychologia decyzji w 2025 roku i powód, dla którego szukamy prostoty w świecie nadmiaru.

Maryla Rodowicz wystąpi w maju na Plaży Kortowskiej!

Królowa polskiej estrady zaśpiewa podczas Kortowiady 2026.

Kursy maturalne z biologii i chemii w Olsztynie

Dlaczego warto korzystać z kursów maturalnych?

Jak wspierać organizm przy intensywnym treningu?

Odpowiednio dobrane preparaty mogą stanowić praktyczne wsparcie codziennego stylu życia.
reklama
reklama