4.8 C
Olsztyn
niedziela, 22 grudnia, 2024
reklama

Czy popularne słodziki zastąpią cukier w diecie u chorych na cukrzycę?

Materiał zewnętrznyCzy popularne słodziki zastąpią cukier w diecie u chorych na cukrzycę?

Niestety, chorzy na cukrzycę bacznie kontrolują poziom cukrów we krwi, co jest bardzo kłopotliwe. Muszą uważać na spożywanie słodyczy, ciast, napojów słodzonych czy deserów. Jednak istnieje alternatywa dla białego czy brązowego cukru, a jest nią aspartam – popularny słodzik. Czy może on zastąpić cukry?

Osoby chore na cukrzycę mogą zastępować cukier rafinowany słodzikami typu aspartam. Jest to idealna alternatywa, ponieważ nie podnosi poziomu cukru we krwi i nie wpływa w żaden sposób na wydzielanie insuliny. Czy aspartam można polecać diabetykom i czy jest bezpieczny? Obszerne informacje na ten temat można znaleźć w artykule: „Aspartam – czym tak naprawdę jest i czy należy się go obawiać?”.

Aspartam został odkryty w 1965 roku i został dopuszczony do użytku już 1984 r. Został oznaczony na produktach symbolem E951. Występuje głównie w postaci białego lub prawie białego proszku. W organizmie człowieka jest metabolizowany do kwasu asparaginowego, fenyloalaniny i niewielkiej ilości metanolu. Jego podstawowym walorem jest bardzo słodki smak. Aspartam przewyższa cukier pod tym względem do 200 razy, dlatego tak skutecznie go zastępuje.

Występowanie w produktach

Aspartam jest jednym z najbardziej popularnych słodzików na świecie. Zastosowano go w ponad 5 tysiącach różnych produktów spożywczych. Produkuje się go do 10 tysięcy ton rocznie. Występuje nie tylko jako składnik produktów spożywczych, ale także jako słodzik używany do słodzenia herbaty czy kawy.

W gotowych produktach występuje w napojach gazowanych, smakowych, izotonicznych. Jest składnikiem słodyczy typu dropsy, gumy do życia, słodycze bez cukrów. Do tego spotykany jest w deserach czy herbatach mrożonych. Aspartam stosowany jest także w popularnych lekach na przeziębienie i grypę w formie granulatu lub tabletek rozpuszczających się czy do ssania.

Obecny jest także w bardziej znanych produktach naturalnych typu jogurty, wędliny czy nawet ryby. Jest to świetnia informacja dla diabetyków. Dlaczego?

Aspartam a cukrzyca

Aspartam ma działanie wzmacniające smak i aromat, zwłaszcza owoców, w deserach, słodyczach, napojach oraz produktach naturalnych. Zastępuje cukry i tłuszcze, dlatego często jest oznaczany na produktach nie tylko symbolem E951, ale także wskazaniem „sugar free”. Produkty z tymi oznaczeniami nie zawierają cukrów, dlatego nie zmieniają ich zawartości we krwi i nie wpływają na insulinę. Poza tym produkty te świetnie sprawdzają się podczas wielu diet stosowanych na odchudzanie, ponieważ aspartam jest bardzo nisko kaloryczny.

Osoby chore na cukrzycę mogą swobodnie delektować się słodyczami, napojami czy posiłkami bogatymi w słodki smak, nawet słodką kawą bez obaw o skutki związane z chorobą. Aspartam jest całkowicie bezpieczny dla diabetyków.

Czy popularne słodziki mogą zastąpić cukry? Tak, takie słodziki jak aspartam mogą je swobodnie zastąpić. Pozwalają na „słodką ucztę” dla podniebienia, nie obawiając się o skutki cukrzycy. Wystarczy odpowiednio wyselekcjonować produkty ze słodzikami na podstawie konsultacji z lekarzem czy dietetykiem oraz etykiety z oznaczeniem E951.

Zapisz się do naszego newslettera

Wysyłamy tylko najważniejsze wiadomości

0 komentarzy
Najlepsze
Najnowsze Najstarsze
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Polecane