Stres, odrobina rywalizacji i dużo pasji – tak wyglądał finał kulinarnego konkursu, który zgromadził młodych mistrzów kuchni z całej Polski. Wśród nich byli też reprezentanci z Mazur.
Wielki sukces uczniów z Ełku
Uczniowie Zespołu Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku – Maria Solińska i Hubert Hyzopski – zwyciężyli w ogólnopolskim konkursie kulinarnym „Bitwa na drobiowe smaki 4”. To dla nich nie tylko kolejny sukces, ale także zwieńczenie trzech lat rywalizacji – dwa lata temu zdobyli trzecie miejsce, w ubiegłym roku stanęli na drugim stopniu podium, a teraz sięgnęli po najwyższe trofeum.
Do ścisłego finału, który odbył się 10 kwietnia w Warszawie, zakwalifikowało się osiem najlepszych drużyn z całej Polski. Ich zadaniem było przygotowanie dania z drobiem w roli głównej, wykorzystując produkty umieszczone w tzw. „secretbox-ie”, czyli zestawie sekretnych składników wybranych przez organizatorów.
Podwójne zwycięstwo
Maria i Hubert nie tylko zdobyli główną nagrodę – puchar za zajęcie pierwszego miejsca – ale zostali także uhonorowani tytułem „Mistrz Platingu”. Wyróżnienie to przyznano im za najlepiej zorganizowane stanowisko pracy, wyjątkową czystość oraz dbałość o higienę podczas finału.
Drugie miejsce przypadło Wiktorowi Wołczykowi i Iwo Nowackiemu z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach. Na trzecim miejscu uplasowali się Dawid Oświęcimski i Błażej Zieliński z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karamać w Gorzowie Wielkopolskim.
Tegoroczna edycja „Bitwy na drobiowe smaki” pokazała wysoki poziom przygotowania uczestników i ogromne zaangażowanie wszystkich drużyn. Organizatorzy podkreślili, że każdy z młodych kucharzy zasługuje na uznanie i życzyli im dalszych sukcesów w świecie gastronomii.
źródło: Bitwa na drobiowe smaki IV: Walka o puchar/Facebook