0
4.6 C
Olsztyn
sobota, 13 grudnia, 2025
reklama
zamów reklamę

Nowe serwisy na TKO: Sport | Nekrologi

Maria i Hubert z Mazur najlepsi w Polsce. Uczniowie wygrali prestiżowy konkurs kulinarny

EłkMaria i Hubert z Mazur najlepsi w Polsce. Uczniowie wygrali prestiżowy konkurs...

Stres, odrobina rywalizacji i dużo pasji – tak wyglądał finał kulinarnego konkursu, który zgromadził młodych mistrzów kuchni z całej Polski. Wśród nich byli też reprezentanci z Mazur.

reklama

Wielki sukces uczniów z Ełku

Uczniowie Zespołu Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku – Maria Solińska i Hubert Hyzopski – zwyciężyli w ogólnopolskim konkursie kulinarnym „Bitwa na drobiowe smaki 4”. To dla nich nie tylko kolejny sukces, ale także zwieńczenie trzech lat rywalizacji – dwa lata temu zdobyli trzecie miejsce, w ubiegłym roku stanęli na drugim stopniu podium, a teraz sięgnęli po najwyższe trofeum.

Do ścisłego finału, który odbył się 10 kwietnia w Warszawie, zakwalifikowało się osiem najlepszych drużyn z całej Polski. Ich zadaniem było przygotowanie dania z drobiem w roli głównej, wykorzystując produkty umieszczone w tzw. „secretbox-ie”, czyli zestawie sekretnych składników wybranych przez organizatorów.

reklama

Podwójne zwycięstwo

Maria i Hubert nie tylko zdobyli główną nagrodę – puchar za zajęcie pierwszego miejsca – ale zostali także uhonorowani tytułem „Mistrz Platingu”. Wyróżnienie to przyznano im za najlepiej zorganizowane stanowisko pracy, wyjątkową czystość oraz dbałość o higienę podczas finału.

Drugie miejsce przypadło Wiktorowi Wołczykowi i Iwo Nowackiemu z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach. Na trzecim miejscu uplasowali się Dawid Oświęcimski i Błażej Zieliński z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karamać w Gorzowie Wielkopolskim.

Tegoroczna edycja „Bitwy na drobiowe smaki” pokazała wysoki poziom przygotowania uczestników i ogromne zaangażowanie wszystkich drużyn. Organizatorzy podkreślili, że każdy z młodych kucharzy zasługuje na uznanie i życzyli im dalszych sukcesów w świecie gastronomii.

źródło: Bitwa na drobiowe smaki IV: Walka o puchar/Facebook

Przeczytaj także

Zapisz się do naszego newslettera

Wysyłamy tylko najważniejsze wiadomości

reklama
Włącz powiadomienia e-mail
Wyślij maila o
0 komentarzy
Najlepsze
Najnowsze Najstarsze
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze

Jak przygotować gabinet stomatologiczny do codziennej pracy? Niezbędne materiały i akcesoria

Właściwe przygotowanie gabinetu stomatologicznego gwarantuje bezpieczeństwo i efektywność pracy.

Horyzonty Przyszłości: Prognoza Dominacji Technologii i Filamentów w Świecie Druku 3D

Technologia druku 3D dynamicznie przekształca się w pełnoprawny sektor przemysłowy i konsumencki.

Czym są opakowania typu display?

Displaye łączą funkcję ochronną z prezentacyjną.

Metody testowania wytrzymałości i odporności ubrań roboczych

Profesjonalna odzież robocza przechodzi szereg testów, aby zapewnić bezpieczeństwo i trwałość.

Okulary przeciwsłoneczne w górach – jak chronić oczy na dużej wysokości?

Silne nasłonecznienie, odbicie promieni słonecznych od śniegu i zwiększone promieniowanie UV stwarzają ryzyko uszkodzeń oczu.

Indywidualny projekt domu – od pomysłu do realizacji

Indywidualny projekt domu to spersonalizowany proces tworzenia przestrzeni mieszkalnej, dopasowany do konkretnych potrzeb.

Sprawy rozwodowe a wywiad gospodarczy w biznesie

Wywiad gospodarczy pozwala uporządkować fakty, zweryfikować informacje i przygotować dowody

Świąteczne zakupy w Intermarché Olsztyn. Zabawki, dekoracje, słodycze i gotowe specjały na świąteczny stół

Przedświąteczne zakupy w jednym miejscu. Intermarché Olsztyn z ofertą świąteczną.

Najczęstsze błędy przy zabezpieczaniu ładunku i jak ich unikać?

Nieprawidłowe zabezpieczenie ładunku generuje straty finansowe i obniża zadowolenie klientów.

Pomysły na prezenty, które trafią w serce każdego pasjonata rolnictwa

Świat rolnictwa oferuje zaskakująco wiele praktycznych i inspirujących propozycji.
reklama
reklama