3.8 C
Olsztyn
poniedziałek, 30 grudnia, 2024
reklama

Młodzi kucharze z Mazur na podium prestiżowego konkursu kulinarnego

EłkMłodzi kucharze z Mazur na podium prestiżowego konkursu kulinarnego

Uczniowie Zespołu Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku po raz kolejny udowodnili, że należą do najlepszych młodych kucharzy w Polsce.

Smak sukcesu w Warszawie

Maria Solińska i Hubert Hyzopski, podopieczni nauczycielki Anny Korzeń, zdobyli drugie miejsce w ogólnopolskim konkursie dla szkół gastronomicznych. Ich autorski przepis zachwycił jury, które oceniało dania stworzone z wykorzystaniem regionalnych produktów zarejestrowanych jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne lub Gwarantowana Tradycyjna Specjalność, informuje Radio5.

W konkursie, którego finał odbył się 23 listopada w Warszawie, wzięło udział 38 szkół gastronomicznych z całej Polski. Spośród 45 zgłoszonych przepisów, komisja wybrała 10 najlepszych, a ich autorzy zaprezentowali swoje dania podczas gali finałowej.

Marysia i Hubert postawili na danie z użyciem tradycyjnych polskich produktów. Dzięki swojej kreatywności i umiejętnościom zajęli zasłużone miejsce na podium.

Tradycja sukcesów

To nie pierwszy raz, gdy uczniowie Anny Korzeń zdobywają laury w tym prestiżowym konkursie. W ubiegłym roku reprezentanci Zespołu Szkół nr 6 zajęli pierwsze i trzecie miejsce, a dwa lata temu zdobyli drugą lokatę. Systematyczność i zaangażowanie młodych kucharzy oraz ich mentorki po raz kolejny zaowocowały uznaniem na arenie ogólnopolskiej.

Sukces Marii Solińskiej i Huberta Hyzopskiego to dowód na to, że ełcka szkoła kształci prawdziwych mistrzów sztuki kulinarnej, którzy potrafią łączyć tradycję z nowoczesnością, zachwycając smakiem i kreatywnością.

źródło: Radio5, ZS nr 6 w Ełku

Zapisz się do naszego newslettera

Wysyłamy tylko najważniejsze wiadomości

0 komentarzy
Najlepsze
Najnowsze Najstarsze
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Polecane