Uczniowie Zespołu Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku po raz kolejny udowodnili, że należą do najlepszych młodych kucharzy w Polsce.
Smak sukcesu w Warszawie
Maria Solińska i Hubert Hyzopski, podopieczni nauczycielki Anny Korzeń, zdobyli drugie miejsce w ogólnopolskim konkursie dla szkół gastronomicznych. Ich autorski przepis zachwycił jury, które oceniało dania stworzone z wykorzystaniem regionalnych produktów zarejestrowanych jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne lub Gwarantowana Tradycyjna Specjalność, informuje Radio5.
W konkursie, którego finał odbył się 23 listopada w Warszawie, wzięło udział 38 szkół gastronomicznych z całej Polski. Spośród 45 zgłoszonych przepisów, komisja wybrała 10 najlepszych, a ich autorzy zaprezentowali swoje dania podczas gali finałowej.
Marysia i Hubert postawili na danie z użyciem tradycyjnych polskich produktów. Dzięki swojej kreatywności i umiejętnościom zajęli zasłużone miejsce na podium.
Tradycja sukcesów
To nie pierwszy raz, gdy uczniowie Anny Korzeń zdobywają laury w tym prestiżowym konkursie. W ubiegłym roku reprezentanci Zespołu Szkół nr 6 zajęli pierwsze i trzecie miejsce, a dwa lata temu zdobyli drugą lokatę. Systematyczność i zaangażowanie młodych kucharzy oraz ich mentorki po raz kolejny zaowocowały uznaniem na arenie ogólnopolskiej.
Sukces Marii Solińskiej i Huberta Hyzopskiego to dowód na to, że ełcka szkoła kształci prawdziwych mistrzów sztuki kulinarnej, którzy potrafią łączyć tradycję z nowoczesnością, zachwycając smakiem i kreatywnością.
źródło: Radio5, ZS nr 6 w Ełku