12.4 C
Olsztyn
sobota, 19 kwietnia, 2025
reklama

Tłusty Czwartek w Olsztynie: Gdzie skosztować najlepszych pączków? Wyniki testu 2025

OlsztynTłusty Czwartek w Olsztynie: Gdzie skosztować najlepszych pączków? Wyniki testu 2025
Google News Obserwuj nas w Google

Gdzie w Olsztynie kupić najsmaczniejsze pączki na Tłusty Czwartek 2025? Blogerki kulinarne przeprowadziły wielki test, oceniając smak, wygląd i jakość wypieków. Zwycięzców wyłoniono w ślepej degustacji – oto cukiernie, które znalazły się na podium.

Wielki test pączków w Olsztynie – kto wygrał?

Jak co roku, olsztyńska blogerka Gastronautka wraz z czterema innymi recenzentkami przetestowała pączki dostępne w lokalnych cukierniach i restauracjach. Jury oceniało smak, zapach, jakość nadzienia oraz innowacyjność.

Konkurs odbył się 19 lutego w Hotelu Wileńskim, a w jury zasiadły: Marta Szczepanik z Taste Content, Pani Jesień, Wołosewicz Wydra oraz Pracownia Decoflore. Wszystkie pączki oceniano w ciemno, bez znajomości ich pochodzenia.

Najlepsze pączki w Olsztynie – wyniki konkursu

Po dokładnych degustacjach jury wyłoniło zwycięzców:

  • Pierwsze miejsce: Kawa i Chałka za pączki tiramisu i zabajone z truskawką (Hanowskiego 9/49, Olsztyn)
  • Drugie miejsce: Prosta 38 Restaurant za pączki pistacjowe i słony karmel (ul. Prosta 38, Olsztyn)
  • Trzecie miejsce: Cukiernia Słodka Sztuka za pączki kinder bueno i pistacja z maliną (Sikorskiego 19, Olsztyn)
  • Wyróżnienie: Sielanka Restauracja & Bankiet za pączka creme brulée (Olsztyńska 38, Gietrzwałd)

Gdzie jeszcze warto kupić pączki na Tłusty Czwartek?

Choć tylko cztery lokale trafiły na podium, pozostałe miejsca również zdobyły uznanie jury. Wśród wyróżnionych cukierni znalazły się: House Cafe Olsztyn, Kawiarnia Moja Stare Miasto, Karczma w Stodole oraz Słodka Cecha.

Blogerki podkreśliły, że poziom tegorocznego konkursu był bardzo wyrównany, a każdy z uczestników zaprezentował wyjątkowe smaki i staranność wykonania.

Tradycja pączków w Polsce – skąd się wzięła?

Pączki mają w Polsce długą historię, sięgającą jeszcze czasów średniowiecza. Pierwotnie były to słone wypieki z ciasta chlebowego, nadziewane słoniną lub mięsem. Dopiero w XVII wieku zaczęto przyrządzać je w słodkiej wersji, z drożdżowego ciasta i nadzieniem owocowym. Dziś pączki są nieodłącznym elementem Tłustego Czwartku, a zgodnie z tradycją, ich zjedzenie w tym dniu ma zapewnić pomyślność na cały rok. Współczesne cukiernie oferują niezliczone wariacje smakowe, ale klasyczne pączki z różą i lukrem wciąż cieszą się ogromną popularnością.

Źródło: Radio Eska/Instagram Gastronautka

Zostaw opinię pod artykułem
reklama
Popularne wideo z regionu

Zapisz się do naszego newslettera

Wysyłamy tylko najważniejsze wiadomości

Google News Obserwuj nas w Google

3 KOMENTARZY

Włącz powiadomienia e-mail
Wyślij maila o
3 komentarzy
Najlepsze
Najnowsze Najstarsze
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Jerzyk
27 lutego 2025 17:15

A mnie nie interesują kompletnie jakieś wyrafinowane wypieki z dziwacznym nadzieniem. Chciałbym natomiast poznać, które paczki o tradycyjnym smaku warto kupić w Olsztynie. Co roku biegam to tu to tam kierując się różnymi podpowiedziami i niestety zawsze odchodzę zdegustowany, bo jeszcze nigdzie nie trafiłem na zwykłe pączki, które byłyby zrobione z dobrej jakości produktów i o przynajmniej akceptowalnym smaku. Za to coraz częściej spotykam się nawet w prywatnych piekarniach i cukierniach z popularną masówką dość niskiej jakości o tzw. smaku standardowym.

Cinek
22 lutego 2025 10:40

Prawdziwe pączki mają nadzienie różane. A te wymienione w artykule to luźne wariacje na temat pączków, które mają zupełnie odmienny smak (słony karmel, tiramisu) i na dodatek nie mają lukru. Czyli to był test, ale nie PRAWDZIWYCH pączków.

Polecane