12 C
Olsztyn
piątek, 26 kwietnia, 2024
reklama

W warmińskich lasach pojawił się silnie trujący grzyb

WiadomościW warmińskich lasach pojawił się silnie trujący grzyb

Olsztyńscy leśnicy ostrzegają grzybiarzy i miłośników przyrody o silnie trującym grzybie, piestrzenicy kasztanowatej, który rośnie w lasach Warmii. Na swojej stronie na mediach społecznościowych podkreślają, że grzyb ten zawiera toksyczną substancję, która może powodować uszkodzenia narządów wewnętrznych. Co gorsza, piestrzenica kasztanowata jest łudząco podobna do popularnego jadalnego grzyba.

reklama

Chociaż sezon grzybowy zaczyna się w pełni jesienią, już wiosną można znaleźć wiele dorodnych okazów. Jednak należy zachować ostrożność, ponieważ niektóre gatunki jadalnych grzybów są niebezpiecznie podobne do ich trujących odpowiedników. Jednym z takich przykładów jest smardz jadalny, który może być mylony z piestrzenicą kasztanowatą.

Uwaga na piestrzenicę kasztanowatą

Piestrzenica kasztanowata jest silnie trującym grzybem, który rośnie od marca do maja w lasach iglastych, zwłaszcza sosnowych. Spotkać go można na polanach i innych otwartych terenach, w sąsiedztwie pni drzew i między ich korzeniami. Lubi piaszczyste gleby, ma nieregularnie kulistą i pofałdowaną główkę w kolorze kasztanowatym lub ciemnobrązowym, a w środku jest pusta. Trzon ma krótki, cylindryczny, białawy. Miąższ jest kruchy i woskowaty.

reklama

Zawiera substancję toksyczną o nazwie gyromitryna, która powoduje uszkodzenia narządów wewnętrznych, głównie nerek i wątroby.

Leśnicy z Olsztyna ostrzegają, aby piestrzenicy nie zrywać ani nie dotykać, a trujące jest nawet wdychanie oparów przy jej gotowaniu.

reklama

Piestrzenica kasztanowata jest podobna do smardza jadalnego

Z drugiej strony, smardz jadalny, znany także jako smardz zwyczajny lub smorz, rośnie od kwietnia do maja, po wiosennych deszczach, w prześwietlonych lasach liściastych, parkach, głównie pod jesionami, wiązami, klonami i bukami.

Na szczęście, w maju możemy znaleźć wiele innych smacznych i bezpiecznych grzybów. Szukajcie pieczarek łąkowych, twardzioszka przydrożnego czy gęśnicy wiosennej, by cieszyć się bezpiecznym i smacznym grzybobraniem. Pamiętajcie jednak, aby zawsze dokładnie sprawdzać, jakie grzyby zbieracie, a w razie jakiejkolwiek niepewności, lepiej grzyba nie zbierać.

To ważne przypomnienie dla wszystkich miłośników grzybów, by zawsze zachować ostrożność podczas zbierania grzybów. Bez względu na to, jak doświadczony jesteś jako grzybiarz, zawsze istnieje ryzyko pomylenia jadalnych grzybów z trującymi. Bezpieczeństwo powinno zawsze być na pierwszym miejscu, dlatego warto być dobrze poinformowanym i świadomym różnic między gatunkami grzybów.

reklama

Zapisz się do naszego newslettera

Wysyłamy tylko najważniejsze wiadomości

reklama
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Polecane
Ogłoszenia