3.8 C
Olsztyn
czwartek, 26 grudnia, 2024
reklama

Jak utrzymać sterylność podczas produkcji artykułów spożywczych?

Materiał zewnętrznyJak utrzymać sterylność podczas produkcji artykułów spożywczych?

Dezynfekcja rąk, czyszczenie powierzchni czy troska o strój roboczy są bardzo ważne podczas wykonywania większości prac. W przypadku przemysłu spożywczego zadbanie o higienę i bezpieczne warunki jest szczególnie istotne. Sprawdź, jak utrzymać sterylność podczas pracy z żywnością!

Dlaczego utrzymanie higieny i czystości w przemyśle spożywczym jest ważne?

Podczas produkcji żywności, jej obróbki i pakowania istnieje bardzo duże ryzyko zanieczyszczenia poszczególnych partii produktów. Gdy taka żywność trafi do sprzedaży, może stanowić poważne zagrożenie dla konsumentów. Gdy zostaną wykryte nieprawidłowości, zmarnowana zostanie również duża ilość żywności, a odpowiedzialny za nią zakład straci zaufanie klientów. Aby uniknąć tego typu przykrych sytuacji, warto zwrócić szczególną uwagę na to, jak przebiegają wszystkie etapy produkcji. Najważniejsze jest to, by zostały zastosowane zasady higieny. Niezwykle przydatne będą odpowiednie detergenty, środki ochrony osobistej czy specjalne urządzenia. W zakładzie przetwórczym przydadzą się między innymi stacje do dezynfekcji dostępne w Wammashop.pl, które sprawdzą się niezawodnie w przemyśle spożywczym.

Sterylność i higiena w przemyśle spożywczym – normy prawne

Zachowanie sterylnych warunków pracy jest nie tylko sposobem na uniknięcie przykrych konsekwencji. Jest to przede wszystkim wymóg prawny, do przestrzegania którego są zobowiązani wszyscy pracownicy branży spożywczej. Zarówno prawo polskie, jak i ustawodawstwo Unii Europejskiej nakładają odpowiedzialność za bezpieczeństwo żywności na podmioty wytwarzające ją lub wprowadzające do obrotu. Jednym z elementów, które mają wpłynąć pozytywnie na sterylność pracy, jest obowiązek wdrażania systemu HACCP – Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli. Składa się on z 12 kroków, które mają na celu poprawę jakości produkcji żywności.

Jednym z najważniejszych punktów systemu HACCP jest Dobra Praktyka Produkcyjna. Określa ona zasady zachowania higieny i czystości podczas produkowania żywności. Wśród zasad można znaleźć między innymi wskazania dotyczące zachowania higieny osobistej oraz unikania zanieczyszczenia żywności. Za nieprzestrzeganie norm czystości grozi kara pieniężna.

Jak zadbać o czystość w przemyśle spożywczym?

Aby wprowadzić w życie zasady dotyczące zachowania sterylności i higieny podczas pracy w przemyśle spożywczym, warto pamiętać o kilku najważniejszych aspektach. Do troski o czystość niezbędne będą stacje do dezynfekcji rąk i odzieży roboczej oraz skuteczne detergenty. Sprawdź, jak najlepiej zwalczyć zarazki, wirusy i zabrudzenia.

Dezynfekcja rąk

Dezynfekcja rąk jest jedną z podstawowych czynności higienicznych, o której powinni pamiętać wszyscy pracownicy przemysłu spożywczego. Aby była skuteczna, wykorzystaj płyny i mydła antybakteryjne. W kilkadziesiąt sekund usuną ze skóry bakterie, wirusy i drobnoustroje, które mogłyby zanieczyszczać żywność. Zdecyduj się na wypełnienie nimi bezdotykowych dozowników, które zmniejszą ryzyko przenoszenia się zarazków pomiędzy pracownikami. Aby jednak nie narażać personelu na przesuszanie się skóry i podrażnienia, wybieraj łagodne preparaty i zapewnij im dostęp do nawilżających kremów do rąk.

Dezynfekcja butów

Odzież robocza stosowana przez pracowników przemysłu spożywczego również powinna być starannie czyszczona. Jest to szczególnie ważne w przypadku obuwia, na którego podeszwach mogą być przenoszone zabrudzenia. Dezynfekcja butów pozwoli zapobiec na przykład zanieczyszczeniom krzyżowym, gdy pracownicy będą przemieszczali się pomiędzy poszczególnymi strefami zakładu. Kompleksową dezynfekcję rąk, butów i pozostałych części odzieży zagwarantują specjalne stacje. Zamontowane w nich bramki uniemożliwią uniknięcie tej procedury.

Dezynfekcja powierzchni

Praca z żywnością powinna odbywać się w sterylnych pomieszczeniach na dokładnie oczyszczonych powierzchniach. Wykorzystaj więc wysokiej jakości sprawdzone preparaty, które usuną grzyby, drobnoustroje i wirusy z blatów oraz stołów. Wybierając detergenty, zadbaj o to, by były przeznaczone do kontaktu z żywnością – świadczą o tym odpowiednie certyfikaty i atesty. Z kolei podczas czyszczenia podłóg w zakładzie staraj się unikać zanieczyszczeń krzyżowych, stosując sprzęt w różnych kolorach przypisanych do stref.

Zadbaj o sterylność w przemyśle spożywczym!

Normy prawne bardzo wyraźnie zobowiązują producentów żywności do przestrzegania surowych zasad dotyczących zachowania sterylności. Troska o higienę w zakładach związanych z branżą spożywczą ma również realny wpływ na jakość produktów, bezpieczeństwo konsumentów oraz renomę firmy. Pamiętaj więc o opisanych przez nas wytycznych oraz praktycznych sposobach zachowania higieny w pracy, aby uniknąć przykrych konsekwencji.

Zapisz się do naszego newslettera

Wysyłamy tylko najważniejsze wiadomości

0 komentarzy
Najlepsze
Najnowsze Najstarsze
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Polecane