W domach Polaków najczęściej można spotkać się z tanimi kuchniami gazowymi, które nie są drogie w eksploatacji. Duże zużycie gazu przy gotowaniu przede wszystkim jest zależne od naszych nawyków, dlatego też poprzez ich zmianę można również obniżyć jego zużycie. Najważniejsze to nauczenie się racjonalnego gospodarowania energią – wtedy w portfelu zostanie ci więcej pieniędzy.
Gotuj na palniku odpowiednim do garnka
Umieszczanie niewielkiego garnka na dużym palniku powoduje, że do gotowania wykorzystujemy znacznie więcej gazu niż potrzeba. Właśnie dlatego kuchenki gazowe mają różnych wielkości palniki. Pamiętaj, że płomień powinien podgrzewać garnek od dołu, a nie wchodzić na jego ścianki.
Stosuj przykrywki do gotowania
Nie każdy z nas przykrywa garnki przy gotowaniu, ale warto pamiętać o tym, że gotowanie pod przykryciem to sposób na zaoszczędzenie energii i dodatkowo czasu, ponieważ woda lub potrawa podgrzewają się szybciej. Ciepło z przykrytego garnka nie ucieka tak łatwo, dlatego też w rezultacie można zużyć podczas gotowania nawet do 1/3 gazu mniej!
Korzystaj z garnków ze stali szlachetnej
Nowoczesne garnki ze stali szlachetnej mają specjalne kapsułowe dna, dlatego też są w stanie znacznie lepiej kumulować energię, wobec tego nie trzeba gotować w nich na maksymalnym gazie. Gdy nadal korzystasz z garnków emaliowanych i planujesz wymianę, pomyśl o zestawie ze stali.
Zmniejszaj płomień po zagotowaniu
Twoja kuchnia z piekarnikiem zużyje znacznie mniej gazu wtedy, gdy po zagotowaniu zmniejszysz gaz do minimum w celu podtrzymania temperatury.
Gotuj wodę z czajniku z gwizdkiem
Jeżeli gotujesz wodę w czajniku, wybierz model z gwizdkiem, który sygnalizuje gotującą się wodę. W ten sposób możesz od razu wyłączyć gaz i oszczędzać na gotowaniu.