Naukowcy z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego (UWM) stworzyli odmiany wierzby purpurowej, których kora może być wykorzystywana w dodatkach paszowych. To mogłoby zredukować stosowanie antybiotyków w hodowli drobiu i zapewnić rolnikom dodatkowe źródło dochodu. Kora wierzby purpurowej posiada właściwości lecznicze, takie jak glikozydy salicylowe, flawonoidy, fenolokwasy i garbniki, znane i wykorzystywane przez wieki. Odmiany wierzby purpurowej wyhodowane przez naukowców z UMW zawierają dużą ilość glikozydów salicylowych. Służą one do produkcji standaryzowanych surowców roślinnych na potrzeby przemysłu farmaceutycznego, suplementów diety i dodatków paszowych. Ponadto wierzba purpurowa ma małe wymagania glebowe i jest stosunkowo odporna na choroby i owady. Korę można pozyskiwać z pędów jednorocznych, a roślina jest dojrzała do zbioru już po trzech latach. Uprawa wierzby purpurowej może stać się dla wielu gospodarstw źródłem dodatkowego dochodu.
Źródło: PAP