Andrzejki to idealny wieczór na spotkanie ze znajomymi lub rodziną i wspólne świętowanie. A czy możesz wyobrazić sobie świętowanie bez pysznych słodkości? My również nie. W takim razie koniecznie przygotuj coś smacznego na ten wyjątkowy wieczór. Chętnie pomożemy!
Muffiny czekoladowe z niespodzianką
Muffinki czekoladowe to idealny deser na spotkania ze znajomymi. Możesz wyłożyć je na paterę i czekać, aż goście sami będą się częstować. Dodatkowo zrobienie ich nie jest czasochłonne – możesz przygotować ten deser nawet na ostatnią chwilę. Jednak to Andrzejki, dlatego warto przemyśleć swoje menu dokładnie. Jak możesz zaskoczyć gości? Na przykład przygotowując niespodziankę w tylko jednej muffince. To powinno by coś jadalnego – na przykład duży orzech macadamia. Umieść go wyłącznie w jednej babeczce i powiedz, że na tę osobę, która go znajdzie, czeka niespodzianka. Jak zrobić takie babeczki? Zacznij od obrania 3 dojrzałych bananów i rozgniecenia ich widelcem. Dodaj dwa jajka, 100 mililitrów oleju i dokładnie wymieszaj. W oddzielnej misce wymieszaj 200 gramów mąki pszennej, łyżeczkę sody oczyszczonej, 40 gramów kakao i 100 gramów cukru. Dodaj do całości banany i dokładnie wymieszaj. Papilotki ułóż na blaszce i wlej do nich ciasto na około 2/3 wysokości. Do jednej z nich włóż duży orzech macadamia. Całość piecz w temperaturze 180 stopni przez 18 minut. Babeczki możesz oczywiście ozdobić kremem czekoladowym czy też waniliowym.
Batoniki zbożowe z płatków owsianych
Nie wszyscy są zachwyceni na myśl o zajadaniu się dużą ilością słodyczy. Niektórzy wolą sięgać po przekąski zdrowe, które mają w sobie mnóstwo wartości odżywczych. Taki deser również warto przygotować, chociażby dlatego, by dać gościom wybór. Nasza propozycja? Batoniki zbożowe. Zacznij od uprażenia 400 gramów płatków owsianych i 50 gramów otrąb pszennych na suchej patelni. Dzięki temu batoniki będą świeższe przez dłuższy czas. Możesz zapakować je gościom w papier śniadaniowy i wręczyć podczas pożegnania. To miły gest, tym bardziej, jeśli następnego dnia czeka ich dzień w pracy. W rondelku rozpuść pół kostki masła i 200 gramów miodu. Konsystencja masy musi być płynna. Dodaj łyżkę kandyzowanej skórki pomarańczowej i zdejmij garnek z ognia. Płatki owsiane i otręby włóż do miski, dodaj pokrojoną żurawinę, posiekane orzechy laskowe i wiórki kokosowe – wszystkich składników dodaj po 100 gramów każdy. Twoje batoniki są już prawie gotowe. Sucha mieszanka powinna teraz zostać połączona z miodem i masłem. Wymieszaj całość dokładnie, by składniki były pięknie oblepione. Całość wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia. Ugnieć batoniki, by miały zwartą konsystencję. Daj im czas, by stężały, a następnie wykrawaj batoniki o odpowiedniej wielkości – takiej, która najbardziej Ci odpowiada. Batony połóż na kratce, a następnie rozpuść czekoladę mleczną lub gorzką i polej nią batoniki.
Jak podobają Ci się nasze pomysły na słodkie andrzejkowe niespodzianki? Z całą pewnością warto mieć je w pamięci – nie tylko przed imprezą. Jeśli szukasz słodkich inspiracji, zawsze znajdziesz je na stronie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/.