Mają autyzm, ale to nie przeszkodziło im w zdobyciu zawodu. Konrad Kabak, Patryk Szymański, Bartosz Koziatek i Agata Mazurek z Zespołu Placówek Edukacyjnych oficjalnie potwierdzili umiejętności do pracy w charakterze pomocy kuchennej!
Z sukcesem zdali egzamin praktyczny, finalizując 4 lata edukacji w szkole przysposabiającej do pracy według nowatorskich wytycznych autorskiego projektu nauczycieli „Szansa na zawodowy sukces” o statucie innowacji pedagogicznej.
Lekko nie było. Uczniowie jak w Master Chefie musieli przyrządzić od podstaw pracochłonne danie obiadowe: kluski śląskie w sosie pieczarkowym z surówką z kiszonej kapusty. Wszystko na oczach komisji w składzie: Wanda Agnieszka Jabłońska, dyrektor ZPE, Sylwia Przybylińska, wicedyrektor ZPE, Wioletta Rutkowska, wicedyrektor Zespołu Szkół Gastronomiczno – Spożywczych oraz Anna Dec – Kwiatkowska i Michał Śliwiński, nauczyciele SPdP.
Próba zakończyła się powodzeniem. Cała czwórka sprawdziła się doskonale i zdobyła zawód pomocy kuchennej.
Co dalej? Patryk i Konrad niedługo zaczynają pracę w kuchni zakładu aktywności zawodowej przy ul. Paukszty. Agata i Bartek będą szlifować umiejętności zawodowe w innych placówkach.