10 C
Olsztyn
wtorek, 5 listopada, 2024
reklama

Dieta bezmięsna – jak ją ułożyć?

Materiał partneraDieta bezmięsna - jak ją ułożyć?

Dzisiaj sposoby odżywiania są wszelakie, na różną skalę. Istnieją diety wysokobiałkowe, roślinne, białkowo-tłuszczowe oraz wiele, wiele innych. Jedną z najpopularniejszych jest dieta bezmięsna, która niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych.

Rodzaje diet bezmięsnych

Dieta bezmięsna niejedno ma imię. Istnieje dużo rodzajów tego sposobu odżywiania, a oto one:

  1. wegetarianizm – wyklucza z diety spożywanie mięs i ryb, jest najpopularniejszą dietą bezmięsną.
  2. weganizm – wyklucza z diety spożywanie mięsa, ryb i wszystkich produktów odzwierzęcych, jest również bardzo popularną dietą bezmięsną.
  3. pescowegetarianizm – wyklucza z diety spożywanie mięsa, lecz zezwala na spożywanie ryb.
  4. owowegetarianizm – wyklucza z diety spożywanie mięsa, ryb oraz produktów odzwierzęcych prócz jajek.
  5. frutarianizm – prócz wykluczenia z diety mięs, ryb i produktów odzwierzęcych narzuca spożywanie tylko owoców i warzyw, które same spadły z drzew.
  6. witarianizm – zezwala na spożywanie wyłącznie surowych warzyw i owoców, bez żadnej obróbki termicznej.

Wiele z tych diet jest bardzo restrykcyjnych i mogą powodować bardzo negatywne skutki zdrowotne, w skrajnych przypadkach nawet niedożywienie. Więc przy wyborze diety bezmięsnej warto wziąć pod uwagę korzyści jak i wady jej stosowania. Jedna należy podkreślić, że każdą dietę bezmięsną można w prawidłowy sposób zbilansować, a odpowiedni kompozycja posiłków może nie tylko nie być szkodliwa, ale także może pomóc wielu schorzenia i wspomagać lepsze, codzienne samopoczucie.

Korzyści z diety bezmięsnej

Dieta bezmięsna jest korzystna dla zdrowia organizmu. Przyczynia się m.in. do:

  • ograniczenia tłuszczów nasyconych.
  • ograniczenia złego cholesterolu.
  • zmniejszenia ryzyka zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe.
  • polepszenia stanu skóry.
  • lepszego trawienia.
  • zmniejszenia ryzyka zachorowania na cukrzycę.
  • lepszej odporności na wirusy i bakterie.

Innymi skutkami odrzucenia mięsa mogą też być:

  • kreowanie kreatywności w kuchni.
  • ochrona środowiska.
  • więcej zaoszczędzonych pieniędzy.
  • większa zawartość błonnika w diecie – lepsze nasycenie bez uczucia ciężkości.
  • łatwiej osiągalny deficyt kaloryczny – mięso jest produktem wysokokalorycznym które może przyczyniać się do nadwyżki kalorycznej, czyli przybierania na wadze.

Jak ułożyć dietę bez mięsa?

Niestety mimo wielu korzyści diety odrzucające niosą wiele szkodliwych skutków, zwłaszcza te bardziej restrykcyjne. Wymagają więc przemyślanego jadłospisu i doboru produktów. Najczęstszym problemem jest niedobór białka w diecie. Wynika to przede wszystkim z braku wiedzy o roślinnych źródłach protein, aby temu zapobiec warto wiedzieć w czym jest białko oraz znać zamienniki mięsa takie jak:

  • soja i wyroby z soi (np. tofu)
  • soczewica
  • ciecierzyca
  • groch
  • bób

Bardzo często dochodzi też do:

  • obniżenia się poziomu żelaza, czyli występuje ryzyko wystąpienia anemii.
  • niedoboru wapnia, co może przyczyniać się do osteoporozy
  • niedoboru witamin B12 i D3 oraz niektórych mikroelementów.

Oczywiście dobrze ułożony i jadłospis wraz z suplementacją nie powinny powodować tych złych skutków dla organizmu człowieka. Jeżeli nie potrafimy samemu dobrać posiłków, aby zapobiec niedoborom warto więc wybrać się do dietetyka, który pomoże to zrobić, a w razie potrzeby dostosuje prawidłową suplementację.

reklama
reklama

Zapisz się do naszego newslettera

Wysyłamy tylko najważniejsze wiadomości

reklama
0 komentarzy
Najlepsze
Najnowsze Najstarsze
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Polecane