Zupy to ulubione dania wielu osób. Pomimo tego, że kiedyś gościły ona na stołach codziennie, to od pewnego czasu, zauważyć można, że większość osób preferuje raczej tak zwane drugie danie. Z drugiej strony można zauważyć również coraz większą popularność diety zupowej, która ma prowadzić do spadku wagi. Ale to nie jej jedyne zalety. Zupy są zdrowe, mają dobry wpływ na nasze zdrowie, a przy tym są szybkie w przygotowaniu. Co dokładnie oznacza dieta zupowa i jakie korzyści z niej płyną?
Dieta zupowa – jakie korzyści niesie dla zdrowia?
W przypadku zup mamy pewność, że nasze posiłki zawierają bardzo dużo witamin i minerałów. Warzywa, które zostały wykorzystane do przyrządzenia zup, spożywane są w całości. Dzięki temu mamy pewność, że zjadamy dużą ilość sycącego błonnika. Dodatkowo zupy składają się z warzyw, przez co nasz organizm otrzymuje znacznie mniej cukrów prostych. W związku z tym jesteśmy narażeni na mniejsze wahania poziomu glukozy i insuliny. Efektem tego jest stabilny poziom energii, a co za tym idzie, występuje mniejsze ryzyko uczucia nudności i słabości. Wybór zup jest bardzo szeroki, zatem spokojnie znajdziemy w menu zupy rozgrzewające, które przy odchudzaniu mogą przyczynić się do deficytu kalorii. Zupy są również bardziej sycące niż klasyczne koktajle. Ich płynna forma wpływa również na delikatne oczyszczanie jelit.
Co można zyskać przechodząc na dietę?
Dzięki temu, że zupy są z reguły niskokaloryczne, można szybko stracić na wadze. Co więcej, do zup można dodawać świeże zioła oraz pestki, czy nasiona. Zupy to również dość tanie i łatwe w przygotowaniu. Można je przygotować na wiele sposobów, co daje pewne urozmaicenie. Można zjeść tradycyjną zupę lub przygotować zupę krem. Są łatwe w spożyciu, więc można je spożywać nawet podczas choroby. Coraz bardziej popularna dieta zupowa dostępna jest również w ofercie firm, które dostarczają catering dietetyczny Włocławek https://afterfit-catering.pl/wloclawek/. Gotowy zestaw zup na cały dzień sprawi, że spożyte posiłki są zdrowe, a jednocześnie zróżnicowane.
Jak powinno wyglądać zupowe menu?
Przede wszystkim, jeśli nie zdecydujemy się na gotowy zestaw zup z cateringu dietetycznego, tylko sami zabieramy się za ich przygotowanie, to zadbajmy o ich zróżnicowanie. Oprócz warzyw warto zadbać o odpowiednią ilość białka w jakich posiłkach. Z wyjątkiem mięsa, na których mogą być przygotowywane zupy, warto dodawać także komosę ryżową lub grykę, albo kaszę kuskus, czy też bulgur. Warto dodawać także warzywa strączkowe, takie jak zielony groszek, bób, soczewicę lub fasolę. Ciekawym pomysłem jest także dodatek tofu, tempeh lub koncentrat z białka roślinnego. W nieco bardziej orientalnych wydaniach warto dodać masło orzechowe, które dodatkowo podnosi walory smakowe zupy.
Jakie zasady obowiązują przy diecie zupowej?
Warto sobie uświadomić, że dieta zupowa nie jest odpowiednia do bardzo długotrwałego stosowania. Z reguły taka kuracja powinna trwać kilka miesięcy. Warto jednak w późniejszym czasie, chociaż jeden posiłek w ciągu dnia zastąpić właśnie zupą. Co do zasady diety zupowa, to w ciągu dnia warto spożywać 2-3 rodzaje zup. Nie powinny one bazować na tych samych produktach, idealnie, gdyby składały się z rozmaitych warzyw i przypraw. Przyrządzenie zup zaczynajmy od podstaw. Unikajmy wykorzystywania gotowych bulionów czy kostek rosołowych. Nie dodawajmy także mocnych i niezbyt zdrowych przypraw, takich jak maggi. Jeśli potrzebujemy doprawić do smaku, to korzystajmy raczej z ekologicznych dodatków lub sami przygotujmy odpowiednią mieszankę z suszonych przypraw. Gotujmy zupy w taki sposób, aby nie rozgotować warzyw. Warzywa al dente są o wiele bardziej zdrowe, niż te, które będą rozgotowane. Dorzućmy także chrupkie dodatki do zupy, które urozmaicą całość. Nie używajmy zbyt dużej ilości tłuszczy i soli. Całe menu przygotujmy w taki sposób, aby na śniadanie spożywać zupy, które są najbardziej kaloryczne, natomiast na kolację zostawmy te z najmniejsza kalorycznością. I co najważniejsze, w ciągu dnia spożywajmy około 5-6 zup.