Dieta wegańska w ostatnich latach stała się bardzo powszechna. Wiele, obecnie tak popularnych, cateringów dietetycznych w swojej ofercie nie może się obejść bez pozycji opcji wegańskiej. Praktycznie każda dieta pudełkowa https://afterfit-catering.pl/rzeszow/, daje możliwość wykluczania produktów odzwierzęcych z dowolnymi modyfikacjami. Dlaczego ludzie decydują się na weganizm? Czy dieta wegańska jest przyszłością czy chwilowym trendem?
Dlaczego warto zostać weganinem?
Istnieje wiele potwierdzonych naukowo dowodów na to, że dieta wegańska w znacznym stopniu wpływa na poprawę zdrowia i życia, a korzyści z niej płynące są znacznie większe niż tylko niższe liczby na wadze. Od zmniejszenia śladu węglowego po potencjalne zwiększenie twojej pozytywnego wpływu na środowisko, jest wiele powodów, dla których ludzie decydują się na przejście na weganizm.
Dla siebie
Badania pokazują, że zróżnicowana, zdrowa dieta wegańska może odegrać znaczącą rolę w poprawie ogólnego stanu zdrowia. Oto tylko kilka przykładów efektów długotrwałego stosowania zdrowej, pełnowartościowej diety wegańskiej:
- utrata wagi;
- obniżenie poziomu cukru we krwi;
- poprawa ciśnienia krwi;
- niższy poziom cholesterolu;
- niższe ryzyko chorób serca;
- zmniejszenie objawów związanych z zapaleniem stawów;
- zmniejszone ryzyko choroby Alzheimera.
Dla zwierząt
Poza korzyściami żywieniowymi, wiele osób znajduje poczucie satysfakcji na poziomie moralnym poprzez przejście na weganizm. Jest to działanie na rzecz wszystkich istot, od najmniejszych owadów, poprzez największe ssaki, aż po wszelkiego rodzaju mieszkańców mórz.
Dla planety
Chcesz zrobić coś dobrego dla naszej planety? Ograniczenie hodowli zwierząt może w tym pomóc.Zaufane źródło Wykazano, że diety oparte na roślinach, takie jak dieta wegańska, przyczyniają się do zmniejszenia emisji gazów cieplarnianych, marnotrawienia wody, wylesiania i innych skutków ubocznych produkcji mięsa na dużą skalę.
Wskazówki dla wegańskiego sukcesu
1. Czytaj etykiety w poszukiwaniu produktów odzwierzęcych
Sprawdzaj etykiety na opakowaniach żywności w poszukiwaniu słów takich jak kazeina, laktoza, podpuszczka, szelak i serwatka. Wszystkie one odnoszą się do białek, zagęszczaczy i innych dodatków pochodzących od zwierząt. Czytaj również informacje zapisane na produktach drobnym druczkiem. To właśnie tam wymienione są niewegańskie alergeny, takie jak mleko czy jajka.
2. Bądź przygotowany na każdą okazję
Niezależnie od tego, czy jesteś w drodze, w pracy, czy po prostu jesz na mieście, planowanie z wyprzedzeniem jest kluczowe w znajdowaniu faktycznie wegańskich opcji jedzeniowych. Spakuj przyjazne dla wegan przekąski i nie wstydź się zapytać w restauracji o wegańskie opcje konkretnych dań. Na szczęście dzisiejszy świat jest o wiele bardziej przyjazny dla wegan niż 10 czy 5 lat temu.
3. Pamiętaj o suplementacji
Bycie weganinem ma wiele korzyści zdrowotnych, ale wyeliminowanie produktów pochodzenia zwierzęcego może również spowodować kilka niedoborów składników odżywczych w twojej diecie. Możesz zapobiec niedoborom żelaza, witamin D i B12, kwasów omega-3, jodu i cynku poprzez przyjmowanie suplementów lub skrupulatne jedzenie wegańskich produktów będących ich źródłem, takich jak wodorosty, drożdże spożywcze, soczewica i orzechy włoskie.
4. Skup się na dodawaniu, a nie odejmowaniu
Nikt nie lubi, gdy mu się mówi, czego nie może jeść. Produkty pochodzenia zwierzęcego mogą nie być już “dozwolone”, ale jeśli twój koszyk spożywczy jest pełen słodkich ziemniaków, komosy ryżowej, szpinaku, bananów, jagód, tofu, fasoli i mleka migdałowego, trudno będzie Ci czuć się niedożywionym.