8.3 C
Olsztyn
czwartek, 19 grudnia, 2024
reklama

„Kuchenne Rewolucje” u Moniki i Daniela. Kiedy Magda Gessler wróci do Olsztyna?

Olsztyn"Kuchenne Rewolucje" u Moniki i Daniela. Kiedy Magda Gessler wróci do Olsztyna?

Telewidzowie dowiedzą się o tym dopiero na wiosnę, ale mieszkańcy Olsztyna już od 19 stycznia mogą kosztować nowych dań w dawnej pizzerii Calabria. Po metamorfozie, przeprowadzonej przez najbardziej znaną w Polsce restauratorkę Magdę Gessler, Bistro Rumiane zaprasza w swoje progi.

Bistro Rumiane znajduje się na Osiedlu Generałów w Olsztynie. Przyjazd Magdy Gessler odbił się szerokim echem w całej okolicy.

Właściciele lokalu, dawniej znanego jako pizzeria Calabria, wzięli udział w programie „Kuchenne rewolucje”. Nagrania trwały cztery dni, aż do sobotniej nocy, a spragnieni zdjęć z Magdą Gessler fani tłumnie oblegali lokal przez cały czas.

Gospodarze dawnej Calabrii na początku stycznia poinformowali na Facebooku o tymczasowym zamknięciu pizzerii i szykowanej niespodziance. Następnie ogłosili, że przeszli metamorfozę.

Monika Rozicka, od trzech lat wspólnie z narzeczonym Danielem prowadząca ten lokal, mówi, że w ciągu trzech dni na Facebooku przybyło im 7,5 tys. polubień, a taką liczbę wejść na stronę mieli w ciągu ostatnich kilku lat.

Bistro Rumiane zdobyło imponujące powodzenie pomimo tego, że odcinek nie został jeszcze wyemitowany.

„Kuchenne rewolucje” są popularnym programem rozrywkowym, przyciągającym przed ekrany rzesze widzów. Ciesząca się ogromną sympatią Magda Gessler zjawia się, gdy właściciele restauracji potrzebują pomocy, i niezmiennie udowadnia, że żadne wyzwanie nie jest jej straszne.

„Kuchenne rewolucje” uratowały niejeden lokal, choć często towarzyszą im niemałe przeżycia. Przyznaje to właściciel lokalu, Daniel Bartosiak, mówiąc, że przygotowań przed otwarciem jest więcej niż zwykle, trwa dopinanie spraw na ostatni guzik, a emocje są spore.

Na stole pojawią się dania zaproponowane przez Magdę Gessler. Jak mówi pani Monika, goście będą mogli skosztować zupy cebulowej, suma smażonego na zapiekance z ziemniaków, suszonych grzybów i pora w śmietanie. Również przystawka wygląda smakowicie: sałata rzymska maczana w wywarze cielęcym zostanie podana z sosem tatarskim i sosem długo dojrzewającym.

Dotychczas w lokalu królowała pizza i proste domowe dania. Teraz w karcie dań goście nie znajdą ani pizzy, ani kotleta schabowego.

Poza menu metamorfozę przeszła także aranżacja lokalu. Jesienne brązy, rudości, krem wprowadzają ciepły, przytulny klimat. Pani Monika nie ukrywa, że w tej kwestii konieczny był kompromis z Magdą Gessler, jednak zaproponowana przez nią nazwa od razu wszystkim przypadła do gustu.

Nie jest tajemnicą, że utrzymanie lokalu od początku pandemii było bardzo trudne, a lockdown, który dotknął praktycznie całą branżę gastronomiczną, zdecydowanie przyczynił się do katastrofy. Sytuacja pogarszała się z miesiąca na miesiąc, a zaplecze finansowe zniknęło.

Właściciele ufają, że metamorfoza przyczyni się do poprawy sytuacji, jednak przyznają, że nadal czują stres. Pani Monika czuje się odpowiedzialna, gdyż to na niej w dużej mierze spoczywa kuchnia. Czeka na ponowną wizytę Magdy Gessler, która ma mieć miejsce za miesiąc, oraz na werdykt restauratorki, czy jest smacznie i tak, jak być powinno.

Na stronie na Facebooku właściciele opublikowali post skierowany bezpośrednio do swoich klientów, w którym dziękują za dwanaście wspólnych lat i deklarują, że chcą być kolejne dwadzieścia.

Zapisz się do naszego newslettera

Wysyłamy tylko najważniejsze wiadomości

10 KOMENTARZY

10 komentarzy
Najlepsze
Najnowsze Najstarsze
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
PG
23 stycznia 2022 11:30

Hahah nie no elegansio w samym centrum hamburga lokal z warszawskimi cenami i kilkoma daniami na krzyż. Właściciele odpłynęli i chyba trochę za dużo się tefałenu naoglądli.

Czytelnik
23 stycznia 2022 09:15

Nie chcę krytykować, ale te dania na zdjęciach nie zachęcają do odwiedzin

Polecane