W piątek Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu partii świeżego fileta z piersi kurczaka z powodu wykrycia obecności Salmonelli Enteritidis.
Firma Jeronimo Martins Polska SA, która to dystrybuuje, zablokowała sprzedaż produktu i wycofała go z rynku. W wyniku inspekcji sanitarnej wykryto bakterie Salmonella Enteritidis w partii piersi kurczaka, dostępnej w sieci sklepów Biedronka.
Jak informowano, mięso drobiowe powinno być spożywane po ugotowaniu w celu zminimalizowania ryzyka zakażenia. Jednak ryzyko zainfekowania może wystąpić, jeśli mięso nie jest gotowane wystarczająco długo lub nie osiąga wystarczająco wysokiej temperatury. W przypadku zakażenia człowieka może wystąpić salmonelloza.
„Nie należy spożywać produktów z partii objętej komunikatem, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem” – dodaje Główny Inspektora Sanitarny.