Kiełbasa, karkówka, kaszanka to standard. Kreatywni olsztynianie urozmaicają sobie jednak grilla i na ruszt wrzucają…
… np. szaszłyki z kawałkami piersi kurczaka i pieczarkami. Do tego grillowane warzywa z grzankami lub faszerowane papryczki, przekrojone na pół z cebulowo – grzybowym nadzieniem. To tylko niektóre z propozycji jakie znaleźliśmy na jednym z olsztyńskich forów. Fani grillowania “pod chmurką” pomysłów na majówkowe menu mają wiele. Obok tradycyjnych kiełbas, na ruszt coraz częściej wrzucają ryby, warzywa, a nawet owoce.
Dzieci pani Teresy uwielbiają grillowane jabłka z cynamonem. Patrycja, fanka kuchni śródziemnomorskiej z rusztu jada tylko owoce morza, zaś pan Witold sam łowi rybki, a później je przyrządza. – Najpierw nacieram mięso sokiem z cytryny, a potem smażę je w całości – zdradza nam przepis zapalony wędkarz.
żym