Informacja o wykryciu bakterii salmonelli na skorupkach partii jaj została podana przez Główny Inspektorat Sanitarny. Zanieczyszczone bakteriami jaja pochodziły z popularnej sieci sklepów, a konkretnie z produktu “Jaja świeże L Moja Kurka” z numerem partii 17/09/2021 PSK 98 oraz terminem spożycia do 17.09.2021. Skorupki jaj miały kod 3PL30211306, a producentem był Specjalistyczne Gospodarstwo Rolne Augustyniak Dariusz z Zakładem Pakowania Jaj Zaparcin PL30215904WE. Jaja były wyprodukowane dla Jeronimo Martins Polska S.A.
Specjalistyczne Gospodarstwo Rolne Augustyniak Dariusz już wycofało partię jaj z obrotu i poinformowało swoich klientów o niezgodności produktu. Przedsiębiorstwo nie stwierdziło dotychczas niezgodności w procedurach higienicznych ani badaniach laboratoryjnych.
Sanepid zaleca konsumentom, aby nie jedli kwestionowanej partii jaj, przede wszystkim na surowo, ponieważ występuje ryzyko zachorowania na salmonellozę. Główny Inspektorat Sanitarny przypomina również, że bakterie mogą przenieść się na inne powierzchnie, w wyniku kontaktu z zainfekowanymi jajami. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Poznaniu, który nadzoruje producenta kwestionowanych jaj, pobrał już próbki urzędowe z kurników, z których pochodzą zanieczyszczone jaja.
źródło: PAP
I co z tego że zostaną wycofane!!!!! Może tak by w końcu ktoś zapłacił za chorobę ludzi co po tym dziadostwie zachorowali ????!!!!!!!!!!!!!!!!