„Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego – Leczenie przez żywienie” – taki certyfikat przyznało Szpitalowi Dziecięcemu w Olsztynie Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu.
Ideą programu jest zwrócenie uwagi na ogromne znaczenie właściwego odżywiania w procesie leczenia, w tym oceny stanu odżywienia pacjentów i żywienia klinicznego.
Spośród zgłoszonych 58 szpitali z całego kraju, certyfikaty otrzymało tylko 19, w tym dwa z Warmii i Mazur.
Żywienie kliniczne polega na podawaniu odpowiednich dawek substancji odżywczych (energii, białka, elektrolitów, witamin, pierwiastków śladowych i wody) w postaci płynnych diet doustnych lub sztucznego odżywiania (żywienie dojelitowe lub pozajelitowe).
To również klasyczne, odpowiednio dobrane żywienie doustne pacjentów w trakcie choroby i leczenia. Odpowiedni dobór diety i sposobu jej podania pozwala poprawić lub utrzymać stan odżywienia pacjenta, a w wielu przypadkach jest gwarancją szybszego powrotu do zdrowia
– Szpitale ubiegające się o certyfikat „Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego” musiały spełnić liczne wymagania organizacyjne, kliniczne i proceduralne oraz przejść audyt pod okiem zespołu rady ekspertów. Otrzymanie przez Szpital Dziecięcy w Olsztynie certyfikatu „Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego” oznacza, że szpital przywiązuje wagę do żywienia klinicznego pacjentów oraz że żywienie to jest zgodne ze standardami – podkreślają eksperci programu „Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego – Leczenie przez żywienie”. – Certyfikat potwierdza stosowanie europejskich i polskich standardów w zakresie żywienia klinicznego, które są wdrożone do praktyki leczenia żywieniowego. Te zasady to w szczególności: dokonywanie regularnej oceny stanu odżywienia wszystkich pacjentów, dostosowanie diety do stanu pacjenta, a w grupie pacjentów z ryzykiem – wprowadzenie żywienie dojelitowego i pozajelitowego, zgodnie ze wskazaniami.
To również aktywna praca interdyscyplinarnego zespołu żywieniowego, który planuje, organizuje i monitoruje proces żywienia klinicznego pacjentów. Kierownikiem zespołu jest prof. Elżbieta Jarocka-Cyrta (kierownik Kliniki Pediatrii WSSD w Olsztynie).
Otrzymanie certyfikatu wyróżnia szpital oraz potwierdza spełnianie licznych wymagań, takich jak dostęp do kompletnych mieszanin do żywienia pozajelitowego, odpowiednio zorganizowana pracownia żywienia w aptece szpitalnej, w której przygotowywane są indywidualnie dla pacjenta mieszanki, to odpowiednio zorganizowane i wyposażony zakład diagnostyki laboratoryjnej do monitorowania poziomu odżywienia pacjenta i monitorowania czystości mikrobiologicznej przygotowywanych mieszanek do żywienia pozajelitowego, to odpowiednio zorganizowany dział żywienia (z dietetykami, dostarczający odpowiednie diety) i aktywny w zakresie poradnictwa żywieniowego.
Wojewódzki Specjalistyczny Szpital Dziecięcy w Olsztynie jest instytucją samorządu województwa warmińsko-mazurskiego.
Wyróżnienie otrzymał również Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej MSWiA z Warmińsko-Mazurskim Centrum Onkologii w Olsztynie.
Źródło: Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie