„Kulinarne dziedzictwo pogranicza Warmii i Mazur” to projekt, który zostanie zrealizowany przez Gminę Purda wiosną i latem tego roku. Jego celem jest aktywizacja mieszkańców wsi, przeciwdziałająca społecznemu wykluczeniu. Ważne, że całe zadanie uda się zrealizować bez nakładów gminy, bo 100 proc. finansowania pochodzi z funduszy unijnych.
Projekt będzie realizowany w ramach działania „Aktywizacja mieszkańców wsi na rzecz podejmowania inicjatyw służących włączeniu społecznemu, w szczególności osób starszych, młodzieży, niepełnosprawnych, mniejszości narodowych i innych osób wykluczonych społecznie”. Zasięgiem będzie obejmował gminy powiatu olsztyńskiego: Purdę, Olsztynek, Barczewo, Biskupiec oraz gminy powiatu szczycieńskiego: Pasym, Jedwabno, Dźwierzuty.
– To bardzo ważne przedsięwzięcie, aktywizujące mieszkańców naszej gminy. W dodatku projekt zostanie zrealizowany w 100 proc. bez udziału finansów gminy, bo całość pozyskanej dotacji pochodzi ze środków europejskich, a ściślej mówiąc z Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich 2014-2020. Warto też dodać, że o dofinansowanie starało się kilkadziesiąt podmiotów, z czego tylko 39 znalazło się na liście rankingowej, a jedynie 15 uzyskało finansowanie. Nasz projekt „Kulinarne dziedzictwo pogranicza Warmii i Mazur został oceniony na wysokim, szóstym miejscu – wyjaśnia Rafał Wilczek, sekretarz gminy i autor projektu.
Projekt „Kulinarne dziedzictwo pogranicza Warmii i Mazur” obejmuje przeprowadzenie w sześciu świetlicach wiejskich 12 warsztatów kulinarnych z udziałem zawodowego kucharza i dietetyka, przeprowadzenie akcji promocyjnych polegających na zorganizowaniu stoisk – również przez lokalnych producentów – z prezentacją kulinariów, ich degustacją oraz rękodziełem, podczas imprez lub wydarzeń organizowanych w sześciu sąsiednich gminach.
Nie zabraknie działań promocyjno-informacyjnych w telewizji, radiu, prasie i internecie. Przewidziano rekrutację uczestników warsztatów (przy pomocy partnerów) oraz zaproszenie do konkursu kulinarnego sąsiednich gmin.
Dodatkowo odbędą się spotkania informacyjno-szkoleniowe poświęcone przepisom prawnym, w tym sanitarnym, warunków sprzedaży bezpośredniej i warunków sprzedaży produktów żywnościowych, w zakresie tzw. małego przetwórstwa.
– Całość projektu zwieńczy impreza plenerowa w formie pikniku, podczas której zostanie zorganizowany konkurs kulinarny z udziałem reprezentacji naszej gminy i sześciu sąsiednich gmin. Do wygrania będą nagrody o wartości ponad 10 tys. zł. – dodaje Rafał Wilczek.
Tematem przewodnim konkursu będą produkty wspólne dla terenu „dzikich” Mazur i „świętej” Warmii, tj. ziemniak (mazurski kartoflak – babka ziemniaczana vs plince warmińskie – placki ziemniaczane), a jako dodatek runo leśne i dziczyzna. Szczegóły konkursu zostaną ujęte w regulaminie. W warsztatach będzie mogła uczestniczyć zarówno młodzież, osoby starsze, jak i niepełnosprawne.