0
3 C
Olsztyn
piątek, 5 grudnia, 2025
reklama

Nowe serwisy na TKO: Sport | Nekrologi

UWM przygotowuje się do budowy centrum gastronomii

WiadomościUWM przygotowuje się do budowy centrum gastronomii

12,3 mln złotych ma kosztować centrum gastronomii z dietetyką i biooceną żywności Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, które powstanie przy ul. Słonecznej.

reklama

– Inwestycja ma być współfinansowana z ostatnich środków, pochodzących z Programu Operacyjnego Rozwój Polski Wschodniej 2007-2013. Właśnie podpisaliśmy aneks do umowy i zobowiązaliśmy się, że modernizacja i rozbudowa obiektu zakończy się do czerwca 2015 roku – informuje Aleksander Socha, kanclerz UWM.

UWM właśnie ogłosił przetarg na wykonanie dokumentacji projektowej na rozbudowę oraz modernizację istniejącego budynku po byłym indyczniku. Centrum ma być przeznaczone dla Wydziału Nauki o Żywności, ale przede wszystkim dla studentów kierunku gastronomia-sztuka kulinarna.

reklama

Projekt przewiduję modernizację istniejącego obiektu (na zdjęciu) oraz budowę nowego w bezpośrednim sąsiedztwie indycznika. Nowy budynek przeznaczony będzie do prac badawczych w zakresie dietetyki i profilaktyki żywieniowej, fizjologii, biooceny żywności oraz oceny instrumentalnej żywności i potraw. Natomiast w modernizowanej infrastrukturze realizowane będą zadania badawcze w zakresie technologii gastronomicznej.  W centrum gastronomii przewidziane są pracownie i laboratoria:

  • Laboratorium analiz chemicznych
  • Laboratorium fizykochemii i instrumentalnej oceny żywności
  • Laboratorium ekstrakcji i mineralizacji
  • Pracownia projektowania zakładów gastronomicznych / Pracownia anatomii i fizjologii
  • Pracownie specjalistyczne w tym: badania składu ciała, badań densometrycznych, profilaktyki i edukacji żywieniowej
  • Pracownia specjalistyczna badania wydatków energetycznych
  • Pracownia biostatystyki
  • Pracownia behawioralnych uwarunkowań żywienia
  • Pracownia dietetyczna
  • Pracownia badań biochemicznych stanu odżywienia
  • Pracownia biologicznych badań żywieniowych
  • Pracownia analizy sensorycznej.

Przeczytaj także

Zapisz się do naszego newslettera

Wysyłamy tylko najważniejsze wiadomości

reklama
Włącz powiadomienia e-mail
Wyślij maila o
0 komentarzy
Najlepsze
Najnowsze Najstarsze
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze

Co zabrać na masaż tajski w Warszawie?

Oto wszystko, co warto wiedzieć przed wizytą.

Jak wybrać agencję SEO, aby współpraca przyniosła realny wzrost widoczności?

Działania będą skuteczne, jeśli zostaną odpowiednio dopasowane.

Co ile motogodzin wymieniać olej w ciągniku?

Olej starzeje się w zależności od intensywności pracy silnika.

Jakie buty wybrać na zimę?

Na co zwrócić uwagę wybierając zimowe obuwie?

Hale namiotowe w rolnictwie – o czym pamiętać podczas budowy hali na pasze, płody rolne i nawozy?

Hale namiotowe to jedno z rozwiązań, które zyskuje na popularności w rolnictwie.

Prezent dla ojca, zięcia, teścia i brata – najlepsze upominki dla mężczyzn są na wyciągnięcie ręki!

Wybór prezentu dla mężczyzny potrafi być ogromnym wyzwaniem! W przeciwieństwie do kobiet mężczyźni rzadziej dzielą się informacją na temat swoich potrzeb, czy marzeń.

Odkryj na święta sklep Zakątek Zdrowia. Warsztaty, prezenty i ekologiczne nowości

W grudniu Zakątek Zdrowia przygotował dla klientów prawdziwy pakiet świątecznych atrakcji i inspiracji zakupowych.

Najbardziej luksusowe delikatesy w Olsztynie? Sklep z produktami premium z całego świata

Limitowane oliwy, sery za 200 zł i babeczki Dolce & Gabbana. Nowy butik spożywczy na Jarotach zachwyca jakością i rzemieślniczym asortymentem

Jakich tkanin unikać przy zwierzętach w domu?

Tkaniny wrażliwe na pazury i sierść.
reklama
reklama