0
2.1 C
Olsztyn
czwartek, 18 grudnia, 2025
reklama

Nowe serwisy na TKO: Sport | Nekrologi

UWM przygotowuje się do budowy centrum gastronomii

WiadomościUWM przygotowuje się do budowy centrum gastronomii

12,3 mln złotych ma kosztować centrum gastronomii z dietetyką i biooceną żywności Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, które powstanie przy ul. Słonecznej.

reklama

– Inwestycja ma być współfinansowana z ostatnich środków, pochodzących z Programu Operacyjnego Rozwój Polski Wschodniej 2007-2013. Właśnie podpisaliśmy aneks do umowy i zobowiązaliśmy się, że modernizacja i rozbudowa obiektu zakończy się do czerwca 2015 roku – informuje Aleksander Socha, kanclerz UWM.

UWM właśnie ogłosił przetarg na wykonanie dokumentacji projektowej na rozbudowę oraz modernizację istniejącego budynku po byłym indyczniku. Centrum ma być przeznaczone dla Wydziału Nauki o Żywności, ale przede wszystkim dla studentów kierunku gastronomia-sztuka kulinarna.

reklama

Projekt przewiduję modernizację istniejącego obiektu (na zdjęciu) oraz budowę nowego w bezpośrednim sąsiedztwie indycznika. Nowy budynek przeznaczony będzie do prac badawczych w zakresie dietetyki i profilaktyki żywieniowej, fizjologii, biooceny żywności oraz oceny instrumentalnej żywności i potraw. Natomiast w modernizowanej infrastrukturze realizowane będą zadania badawcze w zakresie technologii gastronomicznej.  W centrum gastronomii przewidziane są pracownie i laboratoria:

  • Laboratorium analiz chemicznych
  • Laboratorium fizykochemii i instrumentalnej oceny żywności
  • Laboratorium ekstrakcji i mineralizacji
  • Pracownia projektowania zakładów gastronomicznych / Pracownia anatomii i fizjologii
  • Pracownie specjalistyczne w tym: badania składu ciała, badań densometrycznych, profilaktyki i edukacji żywieniowej
  • Pracownia specjalistyczna badania wydatków energetycznych
  • Pracownia biostatystyki
  • Pracownia behawioralnych uwarunkowań żywienia
  • Pracownia dietetyczna
  • Pracownia badań biochemicznych stanu odżywienia
  • Pracownia biologicznych badań żywieniowych
  • Pracownia analizy sensorycznej.

Przeczytaj także

Zapisz się do naszego newslettera

Wysyłamy tylko najważniejsze wiadomości

reklama
Włącz powiadomienia e-mail
Wyślij maila o
0 komentarzy
Najlepsze
Najnowsze Najstarsze
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze

Rzut monetą, algorytm czy tarot? Jak naprawdę podejmujemy decyzje w 2025 roku

Algorytmy, losowość i proste odpowiedzi „tak” lub „nie”. Psychologia decyzji w 2025 roku i powód, dla którego szukamy prostoty w świecie nadmiaru.

Maryla Rodowicz wystąpi w maju na Plaży Kortowskiej!

Królowa polskiej estrady zaśpiewa podczas Kortowiady 2026.

Kursy maturalne z biologii i chemii w Olsztynie

Dlaczego warto korzystać z kursów maturalnych?

Jak wspierać organizm przy intensywnym treningu?

Odpowiednio dobrane preparaty mogą stanowić praktyczne wsparcie codziennego stylu życia.

Bransoletki męskie – jak je nosić i z czym łączyć?

Coraz więcej panów sięga po dodatki, które podkreślają ich styl i charakter.

7 pomysłów na prezent pod choinkę dla niej

Kup coś, co wywoła uśmiech i zainspiruje.

Migracja do Shopify krok po kroku – o czym powinieneś wiedzieć?

Ważne jest zachowanie odpowiedniej kolejności działań.

Czy używany iPhone 15 Pro to rozsądny wybór dla wymagających użytkowników?

Zakup smartfona z najwyższej półki nie zawsze musi oznaczać sięganie po fabrycznie nowy egzemplarz.

Jaki prezent na święta przygotować własnoręcznie?

Dlaczego warto postawić na upominki bożonarodzeniowe zrobione samodzielnie.
reklama
reklama