12,3 mln złotych ma kosztować centrum gastronomii z dietetyką i biooceną żywności Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, które powstanie przy ul. Słonecznej.
– Inwestycja ma być współfinansowana z ostatnich środków, pochodzących z Programu Operacyjnego Rozwój Polski Wschodniej 2007-2013. Właśnie podpisaliśmy aneks do umowy i zobowiązaliśmy się, że modernizacja i rozbudowa obiektu zakończy się do czerwca 2015 roku – informuje Aleksander Socha, kanclerz UWM.
UWM właśnie ogłosił przetarg na wykonanie dokumentacji projektowej na rozbudowę oraz modernizację istniejącego budynku po byłym indyczniku. Centrum ma być przeznaczone dla Wydziału Nauki o Żywności, ale przede wszystkim dla studentów kierunku gastronomia-sztuka kulinarna.
Projekt przewiduję modernizację istniejącego obiektu (na zdjęciu) oraz budowę nowego w bezpośrednim sąsiedztwie indycznika. Nowy budynek przeznaczony będzie do prac badawczych w zakresie dietetyki i profilaktyki żywieniowej, fizjologii, biooceny żywności oraz oceny instrumentalnej żywności i potraw. Natomiast w modernizowanej infrastrukturze realizowane będą zadania badawcze w zakresie technologii gastronomicznej. W centrum gastronomii przewidziane są pracownie i laboratoria:
- Laboratorium analiz chemicznych
- Laboratorium fizykochemii i instrumentalnej oceny żywności
- Laboratorium ekstrakcji i mineralizacji
- Pracownia projektowania zakładów gastronomicznych / Pracownia anatomii i fizjologii
- Pracownie specjalistyczne w tym: badania składu ciała, badań densometrycznych, profilaktyki i edukacji żywieniowej
- Pracownia specjalistyczna badania wydatków energetycznych
- Pracownia biostatystyki
- Pracownia behawioralnych uwarunkowań żywienia
- Pracownia dietetyczna
- Pracownia badań biochemicznych stanu odżywienia
- Pracownia biologicznych badań żywieniowych
- Pracownia analizy sensorycznej.