2 C
Olsztyn
środa, 27 listopada, 2024
reklama

Z tą patelnią możesz grillować przez cały rok. Zobacz, jak robić to prawidłowo

Materiał zewnętrznyZ tą patelnią możesz grillować przez cały rok. Zobacz, jak robić to...

Grillowanie nie musi być zarezerwowane tylko dla sezonu letniego. Możesz cieszyć się rumianymi potrawami przez cały rok – a to za sprawą odpowiedniej patelni grillowej. Zobacz, jak ją prawidłowo użytkować i jaką patelnię wybrać, aby uzyskać najlepsze rezultaty.

Jakie potrawy przygotujesz na patelni grillowej?

Patelnia grillowa, ze względu na charakterystyczne rowki imitujące ruszt, pozwala na przyrządzanie m.in. soczystych mięs (karkówka, udko z kurczaka, roladki z boczku, sznycle z polędwiczki, szaszłyki), warzyw (cukinia, marchew, bakłażan, kolba kukurydzy), ryb (dorsz, łosoś) czy serów (camembert, halloumi, ser oscypkowy). 

Wspomniana budowa patelni grillowych (rowki na dnie) pozwala przyrządzać zdrowsze posiłki, ponieważ tłuszcz nie wnika ponownie w mięso po wytopieniu się. Dania z patelni tego rodzaju są zdecydowanie bardziej lekkostrawne niż z klasycznej patelni. 

Aby jednak potrawy przygotowywane na patelni grillowej miały pełnię aromatu i smaku, niczym z tradycyjnego grilla, musisz odpowiednio ją użytkować oraz wybrać właściwy rodzaj naczynia. 

Jak używać patelnię grillową, aby uzyskać najlepsze walory smakowe?

  • Patelnia grillowa przede wszystkim potrzebuje “wygrzania”, jeśli chcemy wykorzystać w pełni jej właściwości. Przy częstym grillowaniu, patelnia po ok. 2-3 miesiącach pozwoli na przygotowywanie naprawdę smacznych potraw, natomiast po ok. 6 miesiącach będą one łudząco przypominać te z klasycznego grilla. 
  • Kolejny aspekt, to produkty niedozwolone do wykorzystywania w potrawach smażonych na patelni grillowej. Należy unikać stosowania cukru, gruboziarnistych przypraw, miodu, jogurtu, syropu klonowego. 
  • Smażąc na patelni grillowej, zawsze kontroluj cały proces, ponieważ regulowanie mocy palnika jest kluczowe dla uzyskania najlepszych rezultatów grillowania. Nie przyspieszaj nagrzewania. Zaleca się utrzymywanie stałej temperatury 200-225 st. C. 
  • Przed rozpoczęciem smażenia, dobrze rozgrzej patelnię, aby uzyskać równomierne zarumienienie potraw. Wysoka temperatura jest kluczowa dla osiągnięcia intensywnego smaku. 
  • Możesz użyć niewielkiej ilości oleju lub całkowicie go pominąć, jeśli patelnia ma nieprzywierającą powierzchnię.
  • Nie przesadzaj z liczbą produktów na patelni – jej przepełnienie spowoduje nierównomierne smażenie i utratę cech charakterystycznych dla potraw z grilla (prążki czy rumiana skórka). Ponadto regularnie obracaj potrawy, aby uzyskać idealne przypieczenie z każdej strony.

Jak wybrać patelnię grillową? Kilka wskazówek

Wybierając patelnię grillową, kieruj się przede wszystkim bezpieczeństwem zastosowanych materiałów – naczynie powinno posiadać odpowiednie atesty potwierdzające brak występowania w produkcie metali ciężkich czy niebezpiecznych związków chemicznych.

Zwróć uwagę także na rodzaj powłoki – najlepiej, aby była nieprzywierająca, co pozwoli Ci zastosować mniejszą ilość tłuszczu oraz ułatwi utrzymanie patelni w czystości. Smażenie będzie zdrowsze i bardziej komfortowe. Warto sprawdzić, z ilu warstw składa się powłoka. Wysoką odporność na ścieranie czy zarysowanie zapewni powłoka trzywarstwowa. 

Zweryfikuj ponadto grubość ścianek (im będą grubsze, tym naczynie będzie dłużej utrzymywać ciepło) oraz kształt (najbardziej optymalne wydają się patelnie kwadratowe, ponieważ pozwalają przygotować jednocześnie większą liczbę np. kiełbasek czy warzyw).

Oczywiście dostosuj również rodzaj patelni do posiadanej kuchenki. Producenci oferują zarówno patelnie na kuchenki indukcyjne, jak i ceramiczne, elektryczne czy gazowe. 

Zapisz się do naszego newslettera

Wysyłamy tylko najważniejsze wiadomości

0 komentarzy
Najlepsze
Najnowsze Najstarsze
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Polecane