Chcesz stworzyć kartę napojów do swojej restauracji, ale nie wiesz, jak to zrobić, by klienci mogli otrzymać różnorodny wybór trunków o zaskakującym i świeżym smaku? Już za chwilę podpowiemy Ci, jak się przygotować do powitania gości w restauracji i które z napojów powinny obowiązkowo znaleźć się w karcie degustacyjnej.
Każda restauracja ma własną kartę menu, w której znajdują się nie tylko pyszne dania regionalne bądź autorskie, ale przede wszystkim również napoje.
Te drugie stanowią mniej więcej 1/3 karty, a umieszcza się je tuż po daniach. Jedno jest pewne, należy dopasować je zawsze z należytą starannością, by każdy potencjalny klient mógł kupić napój o dedykowanym smaku i pasujący do określonego dania. Jakie napoje należy umieścić obowiązkowo w karcie menu? O czym pamiętać i dlaczego ich wybór jest tak istotny? Sprawdź koniecznie w dalszej części artykułu.
Napoje bezalkoholowe – o tym koniecznie pamiętaj!
Wśród karty napojów w restauracji dużą część zajmują trunki bezalkoholowe. Obowiązkową pozycją w takiej karcie będzie woda gazowana i niegazowana, najlepiej serwowana w szklanych butelkach. Taki wariant napoju będzie się prezentował elegancko i smakował naprawdę wyraziście.
Oprócz tego warto zarezerwować w karcie nieco więcej miejsca na napoje bezalkoholowe kolorowe. W tym koniecznie weź pod uwagę świeżo wyciskane soki, czy też orzeźwiające bąbelki. Fanta, Cola, Sprite to obowiązkowe pozycje w karcie. Fanów tych napojów nie brakuje. Warto pomyśleć o tym, by serwować je zawsze w szklanych, mniejszych butelkach.
Napoje bezalkoholowe, które powinny znaleźć się w karcie menu to również soki owocowe. Gotowe soki również mogą być podawane w mniejszych pojemnościach za pomocą butelek odkręcanych nakrętką. Wiele restauracji proponuje jednak także soki w dzbankach, które są częścią nakrycia stołu podczas większych spotkań rodzinnych.
O ofertę napojów bezalkoholowych koniecznie zapytaj tutaj.
Napoje alkoholowe – dodatkowa karta menu
Drugą część karty napojów stanowią trunki z procentami. W praktyce może być ich całkiem sporo, a karta z alkoholami powinna być podzielona na drinki i butelki. Wśród popularnych drinków na pewno znajdziesz te o egzotycznej nazwie. Możesz też wprowadzić zupełnie autorskie drinki i przedstawić je w zabawnej formie.
Nieważne, jak skonstruujesz swoją kartę alkoholi i w jakiej odsłonie będzie też skomponowana Twoja karta dań, obowiązkowym elementem w menu powinna być karta win. Wino białe, czerwone, musujące? Tyle rodzajów, ile propozycji pysznych dań. Pamiętaj bowiem, że każdej potrawie będzie dedykowane zupełnie inny rodzaj wina. O ich znajomości i chęci dopasowania do dań będzie decydowała Twoja znajomość kuchni i savoir vivre.
Już wiesz, jak skomponować swoją autorską kartę napojów w restauracji? Zacznij samodzielnie dobierać napoje i pomyśl o ich dopasowaniu do poszczególnych potraw, by w Twojej restauracji było pysznie, orzeźwiająco i zdrowo.