2 C
Olsztyn
sobota, 23 listopada, 2024
reklama

Jak stworzyć kartę napojów dla swojej restauracji?

Materiał partneraJak stworzyć kartę napojów dla swojej restauracji?

Chcesz stworzyć kartę napojów do swojej restauracji, ale nie wiesz, jak to zrobić, by klienci mogli otrzymać różnorodny wybór trunków o zaskakującym i świeżym smaku? Już za chwilę podpowiemy Ci, jak się przygotować do powitania gości w restauracji i które z napojów powinny obowiązkowo znaleźć się w karcie degustacyjnej.

Każda restauracja ma własną kartę menu, w której znajdują się nie tylko pyszne dania regionalne bądź autorskie, ale przede wszystkim również napoje. 

Te drugie stanowią mniej więcej 1/3 karty, a umieszcza się je tuż po daniach. Jedno jest pewne, należy dopasować je zawsze z należytą starannością, by każdy potencjalny klient mógł kupić napój o dedykowanym smaku i pasujący do określonego dania. Jakie napoje należy umieścić obowiązkowo w karcie menu? O czym pamiętać i dlaczego ich wybór jest tak istotny? Sprawdź koniecznie w dalszej części artykułu.

Napoje bezalkoholowe – o tym koniecznie pamiętaj!

Wśród karty napojów w restauracji dużą część zajmują trunki bezalkoholowe. Obowiązkową pozycją w takiej karcie będzie woda gazowana i niegazowana, najlepiej serwowana w szklanych butelkach. Taki wariant napoju będzie się prezentował elegancko i smakował naprawdę wyraziście.

Oprócz tego warto zarezerwować w karcie nieco więcej miejsca na napoje bezalkoholowe kolorowe. W tym koniecznie weź pod uwagę świeżo wyciskane soki, czy też orzeźwiające bąbelki. Fanta, Cola, Sprite to obowiązkowe pozycje w karcie. Fanów tych napojów nie brakuje. Warto pomyśleć o tym, by serwować je zawsze w szklanych, mniejszych butelkach.

Napoje bezalkoholowe, które powinny znaleźć się w karcie menu to również soki owocowe. Gotowe soki również mogą być podawane w mniejszych pojemnościach za pomocą butelek odkręcanych nakrętką. Wiele restauracji proponuje jednak także soki w dzbankach, które są częścią nakrycia stołu podczas większych spotkań rodzinnych.

O ofertę napojów bezalkoholowych koniecznie zapytaj tutaj.

Napoje alkoholowe – dodatkowa karta menu

Drugą część karty napojów stanowią trunki z procentami. W praktyce może być ich całkiem sporo, a karta z alkoholami powinna być podzielona na drinki i butelki. Wśród popularnych drinków na pewno znajdziesz te o egzotycznej nazwie. Możesz też wprowadzić zupełnie autorskie drinki i przedstawić je w zabawnej formie.

Nieważne, jak skonstruujesz swoją kartę alkoholi i w jakiej odsłonie będzie też skomponowana Twoja karta dań, obowiązkowym elementem w menu powinna być karta win. Wino białe, czerwone, musujące? Tyle rodzajów, ile propozycji pysznych dań. Pamiętaj bowiem, że każdej potrawie będzie dedykowane zupełnie inny rodzaj wina. O ich znajomości i chęci dopasowania do dań będzie decydowała Twoja znajomość kuchni i savoir vivre. 

Już wiesz, jak skomponować swoją autorską kartę napojów w restauracji? Zacznij samodzielnie dobierać napoje i pomyśl o ich dopasowaniu do poszczególnych potraw, by w Twojej restauracji było pysznie, orzeźwiająco i zdrowo.

Zapisz się do naszego newslettera

Wysyłamy tylko najważniejsze wiadomości

0 komentarzy
Najlepsze
Najnowsze Najstarsze
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Polecane